AKTUELNO

Pročitajte kako da sačuvate samopouzdanje i osećate se dobro u svojoj koži!

Postoji niz razloga zbog kojih se vaše zdravstveno stanje može promeniti. Slažemo se da nije prijatan osećaj kada saznate da imate bilo koji zdravstveni problem. Bilo kakvo saznanje da nešto nije u redu sa vašim telom, ili da morate da menjate svoje životne navike iz korena, može delovati vrlo frustrirajuće na vašu psihu. Pokreće se lavina pitanja od zašto baš meni, do kako dalje. Šta god vam se događalo u životu, nemojte zanemariti svoje emocije, niti kako se osećate. Koliko god bili u situaciji da morate da menjate svoje životne navike, samo je jedno važno: jednostavno, treba da se osećate dobro u svojoj koži. Neka vam fokus bude na pozitivnoj energiji, a ne na onome što više ne smete, niti ne bi trebalo. Samo na taj način vodićete kvalitetan i ispunjen život.

Osobe koje se susreću sa izmenjenim dnevnim aktivnostima susreću se svakodnevno sa nizom izazova koje hronična bolest sa sobom nosi. Neki od njih su:

• nošenje sa bolom ili nelagodnošću simptoma koje bolest izaziva• promena dnevne rutine u smislu primene terapije • prilagođavanje novonastalim ograničenjima koja su nastupila • upravljanje povećanim finansijskim pritiscima • nošenje sa čitavim sprektrom emocija koji se zasnivaju na frustraciji, zbunjenosti, odbačenosti

Treba da znate da postoje koraci u prevazilaženju poteškoća sa kojima se susrećete. Neka vaš cilj bude da umanjite pomenute izazove, a povećate kvalitet svoje svakodnevice.

Prihvatite svoje stanje

Kada počnete svoj život sa novim saznanjem, od velike pomoći može biti prodiranje u srž zdravstvenog problema sa kojim se susrećete. Da biste prevazišli svoje strahove i frustracije, treba da razumete sa čime se susrećete. Sve što vas zanima, zapišite i pitajte svog lekara. Postoji niz stručne literature, koja vam može pomoći da naučite nešto o bolesti sa kojom treba da živite. Takođe, tu je i niz udruženja, savetovališta ili pak, foruma ili grupa na društvenim mrežama, gde možete sa drugim ljudima razmenjivati iskustva, znanja ili nedoumice u vezi sa svojim stanjem. Ovaj socijalni karakter je veoma važan u novonastaloj situaciji. Porodica i prijatelji sa kojima delite svoja iskustva i osećanja vas sigurno razumeju i žele da učestvuju u vašem životu.

Ali, važno je znati da niste usamljeni i da postoji dosta ljudi koji vas u potpunosti razumeju i koji vam, štaviše, mogu dati i neki koristan savet iz ličnog iskustva. Takođe, osluškujte svoje telo. Obratite posebno pažnju na sve promene, simptome i reakcije, koje uočavate. Koristite posebnu beležnicu ili kalendar da zabeležite sve promene. Podelite svoja zapažanja sa doktorima, kojima takve informacije mogu biti od velike pomoći da poboljšaju terapiju, a samim i tim kvalitet života koji vodite.

Postanite sam svoj menadžer

Vaša preokupacija treba da bude da vodite kvalitetan i ispunjen život. Dobra organizacija pomoći će vam da steknete osećaj kontrole nad svojim zdravljem, što je ključan korak. Pre svega je važno da svoju terapiju primenjujete revnosno, kao i da redovno posećujete svog lekara. U ovome vam mogu pomoći planer ili mobilni telefon, gde ćete beležiti sve preglede, simptome, važne podatke vezane za zdravstveni problem koji imate. Ovaj aspekt jeste veoma važan, ali ne i jedini. Takođe, od velikog je značaja da vodite zdrave životne navike i upražnjavate fizičku aktivnost, koja će vam popraviti raspoloženje, poboljšati pokretljivost i svakako, olakšati simptome. Važno je da ne zapostavite svoje prijatelje, porodicu i partnera. Dozvolite ljudima kojima je stalo do vas da budu deo vašeg dana.

Foto: Unsplash

Kako se nositi sa emocijama?

Saznanje da imate neki zdravstveni problem, koji može uticati na navike, rutine i planove, pokreće čitav niz pitanja. Prisustvo bolesti u životu otvara čitav spektar emocija, kao što su: stres, tuga, zabrinutost, bes, strah, pa čak i depresija i anksioznost. Da biste ublažili ove neprijatne emocije, stručnjaci za mentalno zdravlje savetuju povećan unos vitamina B i SAM-e, u vidu prirodnog preparata Tensilena. Ovaj potpuno prirodan preparat se koristi preko 25 godina u Evropi i ne stvara osećaj zavisnosti.

Ponekad, naročito kada su ozbiljne životne promene u pitanju, strah od neizvesnosti i nepoznanice može ozbiljno narušiti kvalitet raspoloženja, sna, odnosa sa drugim ljudima. Ovo se događa zbog neuravnoteženog biohemijskog odnosa serotonina i dopamina, jer su ovi hormoni značajni za održanje dobrog raspoloženja, kvalitetnog sna, apetit i uopšte, životnu energiju.

1. Izvor podataka: Gnosis monografija SAMe

Foto: Promo/Abela Pharm

SAM-e je supstanca koja se prirodno nalazi u našem organizmu, ali često u količinama koje nisu dovoljne. Iz tog razloga prirodni preparat Tensilen pomaže u procesu uspostavljanja balansa serotonina u organizmu. U kombinaciji sa SAM-eom, kompleks vitamina B omogućava normalno funkcionisanje nervnog sistema.

Takođe, eksperimentisanje sa različitim vidovima opuštanja mogu biti od velike pomoći da se rasteretite. Samo neke od ideja su umerena fizička aktivnost (u skladu sa zdravstvenim stanjem) kao što su istezanje, slušanje muzike, duboko i sporo udisanje i izdisanje vazduha. Vid relaksacije mogu biti i neki hobiji kao što su: pisanje dnevnika, kuvanje, čitanje ili slikanje.

Negujte odnose

Mnogo toga ćete naučiti o međuljudskim odnosima upravo iz svoje trenutne situacije. Suočićete se sa time da ponekad nemate dovoljno energije da se družite. Neki članovi porodice i društva možda neće uvek razumeti sa kakvim se poteškoćama susrećete. Pametan izbor kada je u pitanju fokus na koji treba da usmerite svoju energiju i vreme može vam značajano poboljšati kvalitet života. Usmerite svoju pažnju na one veze koje su vam zaista važne. Pustite sve one veze koje vam donose stres i negativnu energiju.

Foto: Unsplash

Razvijte prilagodljivost

Stav i pristup koji imate prema novim situacijama mogu u velikoj meri uticati na kvalitet vašeg života. Važno je da na zdrav način prihvatate sve životne promene koje vaše stanje uslovljava. Ovakav pristup takođe će uticati na stepen vašeg samopouzdanja, u pozitivnom smislu. Laka prilagodljivost pomoći će vam da odgovorite na sve izazove koji se nađu pred vama. Život sa hroničnom bolešću može biti stresan. Ali, bolest ne treba da bude ograničenje kada je u pitanju kvalitet svakodnevnog života. Što više saznanja o bolesti, može vam pomoći da je bolje razumete, a samim tim i radite aktivno na sebi. Budite dosledni kada su u pitanju terapije i zdrave životne navike.

Autor: Pink.rs

#Stres

#Zdravlje

'