AKTUELNO

Ovo su saveti koje bi trebalo da primenite.

Naša pažnja kada je zdravlje u pitanju obično je usmerena samo na one opšte preglede: provera stanja krvne slike, ginekološki, oftamološki pregled, često i neki drugi. A šta je sa kostima? Kada ste se poslednji put posvetili nezi kostiju? Dobro ste pročitali. I kostima je potrebna nega. Zdravlje našeg skeletnog sistema je dragoceno, jer on čuva naš oblik, pokretnost i nosi celu masu.

Foto: Pixabay.com

Osteoporoza predstavlja tihu bolest kostiju koja može biti izlečena, ako se na vreme otkrije. Ukoliko sumnjate da imate genetsku predispoziciju da obolite od osteoporoze, pregledajte se na vreme. Naravno, dosta toga možete učiniti i sami, menjanjem životnih navika.

Brinite o svojim kostima danas zarad sutra

Da li ste znali da se naš koštani sistem razvija do 20. godine života? Naučno je dokazano da se skeletni sistem razvija najviše u adolescentskom periodu, od 12. do 14. godine. Takođe je dokazano da je skeletni sistem generalno bio manje podložan poroznosti, lomljenju i oboljevanju od osteoporoze nekad u odnosu na današnje stanje. Zašto je tako? Pre svega zato što brzina života i neadekvatna ishrana utiču na ovakvo zdravstveno stanje, koje nije za pohvalu. Danas se prehrambena industrija svela na masovnu proizvodnju, koriste se brojni nezdravi aditivi, konzervansi, pesticidi, emulgatori. Često zbog rasporeda ispunjenim brojnim dnevnim obavezama ne stižemo da unosimo vitamine koji su neophodni za izgradnju i jačinu kostiju.

Foto: Pixabay.com

Vitamini K2 i D3 su ključni kada je u pitanju zdravlje naših kostiju. Tokom proteklih 50 godina prosečan unos vitamina K2 putem ishrane je značajno opao, i kao takav je nedovoljan za optimalno razvijanje kostiju. Stoga, reumatolozi preporučuju upotrebu suplemenata. K2D3 je kompleks vitamina koji omogućava ishranu kostiju i njihovo jačanje. Kombinacija ovih vitamina dokazano utiče na povećanje mineralne gustine kostiju, sprečava prelome i osteoporozu u zrelijem dobu.

Ko je podložan oboljevanju od osteoporoze?

Naučne studije pokazale su da su žene starije od 50 godina podložnije oboljevanju od ove tihe i neprijatne bolesti. Ovaj podatak je u tesnoj vezi sa ulaskom žene u menopauzu, kada se estrogen slabije luči. U rizičnu grupu spadaju i svi oni koji su tokom života imali prelome kostiju. Svaki prelom predstavllja na izvestan način traumu za organizam i utiče na kvalitet kostiju. Takođe, ono što je posebno važno pacijentima koji već primenjuju terapiju za osteoporozu jeste činjenica da vitamini K2 i D3 sprečavaju taloženje kalcijuma u zglobovima. Kombinovanim unosom ovih vitamina smanjuje se bol u zglobovima i vraća im se pokretljivost, što svakako utiče na kvalitet života.

Foto: Unsplash

Šta je sekundarna osteoporoza?

Sekundarna osteoporoza javlja se kao posledica uzimanja terapije u vidu raznih lekova. U rizične lekove spadaju kortikosteroidi, antiepileptici, lekovi koji se koriste za astmu, reumatoidni artritis, multiplu sklerozu i druge bolesti. Ove vrste lekova imaju loš uticaj na inkorporiranje kalcijuma u koštano tkivo, jer usporavaju taj proces, tj. dugoročno sprečavaju pravilnu mineralizaciju koštanog tkiva. Lekari zato preporučuju upotrebu kompleksa vitamina K2D3, koji čini kosti jačim i otpornijim na prelome, a zglobove pokretljivijim. Preparat K2D3 preporučuje se i svim pacijentima koji boluju od dijabetesa, poremećaja štitne žlezde i kao i poremećaja u ishrani, sa ciljem poboljšanja mineralizacije i jačine kostiju.

#Zdravlje

'