AKTUELNO

Saznajte koje namirnice bi trebalo da izbegavate u širokom luku ako želite da smršate!

Kada se već dotičemo teme ishrane da vas pitamo – imate li i vi spisak hrane koju izbegavate kako biste održali balans? Ako je vaš odgovor DA, odmah na početku vas pozivamo da dobro pročitate naš spisak, i možda sa svog dodate ono što smo mi propustili.

Naravno, ne morate da poštujete sve, ali radi održavanja balansa i radi zdrave ishrane, dobro bi bilo da se što više ovih stavki nađe i na vašem spisku „zabranjene“ hrane. Pa, da počnemo.

ŠEĆER I VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI

Da krenemo od onog standardnog i kod većine, očigledne stavke. Već je svima dobro poznato da slatkiši nikako nisu dobri, pogotovo kada govorimo o vitkim nogama bez celulita, zategnutom stomaku i željenom broju na vagi. Slatkiši svemu tome ne rade u prilog, a da ne pominjemo ostale zdravstvene probleme koji mogu da se jave zbog prekomernog unosašećera. Kazaćemo samo – dijabetes.

Međutim, slatkiši su očigledna stavka i prva asocijacija jesu čokolade, torte, sladoledi, keksići i ostale poslastice. Međutim, važno je da obratite pažnju i na druge namirnice koje unosite u svoj organizam u toku dana, a koje takođe sadrže šećer i veštačke zaslađivače. Ne mora nužno to biti slatkiš, na primer, uzmite samo kesicu kečapa i okrenite poleđinu na kojoj je istaknut sastav, šećer ni njega nije zaobišao, kao ni mnoge druge namirnice.

Budite oprezni, jer se šećer krije i pod drugim imenima, zato je važno da se dobro informišete i upoznate sa sastavom namirnica. Bili biste iznenađeni koliku količinu šećera zapravo unesemo u organizam u toku dana.

Foto: Promo/Abela Pharm

ZAŠTO REĆI NE VOĆNIM SOKOVIMA?

Stvarno, zašto? Pa od voća su! Evo još i piše 100% voće. U redu, ali šta piše i pored toga i šta se sve još nalazi u samom sastavu? Budite zaista oprezni kada su u pitanju voćni sokovi, pa čak nekad i oni sveže ceđeni, trebalo bi da znate kada je najbolje da ih pijete.

Prirodni sokovi su savršeni onda kada tražite brzi način za napajanje neposredno pre treninga. Naravno, sveže ceđeni sokovi su uvek bolja varijanta od onih kupovnih, ali svakako imajte u vidu da i oni sadrže šećere (naravno, one prirodne).

Umesto kupovnih sokova, savetujemo vam da uvek pre birate vodu kao osveženje, a ako vam nedostaje ukus, uvek možete dodati limun, mentu, limetu, krastavac ili narandžu.

DRAGA GRANOLO ZBOGOM!

Sve te reklame, lepe slike iz restorana i prepune police u marketima koje prikazuju granolu kao idealan, zdrav i brz obrok. Međutim, da li je to zaista tako? Da li je granola zdrava?

Granola možda jeste fotogenična i odličan je par uz smoothie, ali je isto tako „slatka prevara.“ Ne, granola nije zdrava i može biti zamka koja je puna kalorija i šećera.

Kako bi se sve te žitarice spojile jedna za drugu, kako bi imale bolji ukus i kako bi mogle duže da stoje, proizvođači dodaju razne zaslađivače. Ako želite zdravu varijantu, napravite domaću granolu. Za to će vam biti potrebno jedno kratko uputstvo na google-u i jedan odlazak do prodavnice zdrave hrane.

Foto: Promo/Abela Pharm

Nastaviće se …

#Zdravlje

'