AKTUELNO

Ovo su saveti za vas!

Nema ništa gore nego kada dane provodite konstantno se osećajući kao da oko stomaka nosite šlauf. Imate neprijatne grčeve promenljivog intenziteta, naizmeničnu smenu proliva i zatvora, rani osećaj sitosti nakon jela, pojačane gasove, mučninu, podrigivanje… Ove neprijatne tegobe su zapravo način na koji nam telo šalje signal da stomak ne funkcioniše kako treba. Ako ih ignorišemo, vremenom možemo doći u situaciju koja negativno utiče na kvalitet našeg života, ograničava nam aktivnosti, i čini da se osećamo loše veći deo vremena.

Prof. dr Dragan Popović, direktor Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog Centra Srbije, odgovarao je na pitanja da li je nervozno crevo glavni uzrok nadutosti, zašto nastaje i kako ga prepoznati.

Foto: Promo

Šta je nervozno crevo?

Nervozno crevo ili sindrom iritabilnog kolona najčešći je funkcionalni poremećaj probavnog trakta. Iako uzrok bolesti nije do kraja razjašnjen, smatra se da loše usklađeni signali između mozga i creva uzrokuju da telo preterano reaguje, na inače normalne nadražaje, u procesu varenja.

- Uz grčeve i bol u stomaku, simptomi su i promenljive epizode proliva i zatvora, nadutost, osećaj punoće, blage mučnine i gorušice, uz učestalo podrigivanje i čujno i nekontrolisano grčenje creva. Bol se teško lokalizuje na jednom mestu, pa se uglavnom "šeta" u stomaku, a najčešće se pojačava nakon obroka i popušta nakon stolice, ističe dr Popović.

Kod koga se nervozno crevo najčešće javlja?

- Javlja se kod mlađih ljudi, ali nijedna starosna grupa nije izuzeta. Dvostruko češće se javlja kod žena. Hrana nije uzrok sindroma iritabilnog creva, ali određene namirnice, posebno one koje nadimaju kao što su kupus, kelj, brokoli, neke mahunarke, gazirana pića, kao i stresni faktori, mogu da pogoršaju simptome, objašnjava prof. Popović. Od ovoga sindroma pati oko 10-15 odsto odrasle populacije.

- Od sindroma najčešće pate ljudi koji imaju visoka očekivanja, odnosno perfekcionisti. Pacijenti se često žale na visok nivo stresa, teskobe, ali i na druge psihosomatske simptome, dodaje prof. Popović.

Ovaj sindrom ne predstavlja nikakav rizik za razvoj ozbiljnih bolesti sistema za varenje, ali je veoma neprijatan i utiče na normalno funkcionisanje. Često se javlja kod mladih, radno i socijalno aktivnih ljudi, što dodatno otežava situaciju.

Kako rešiti problem?

- Treba razmotriti mogućnost promene svakodnevnog životnog ritma i loših prehrambenih navika. Lekar mora da sasluša, da razume, ohrabri i racionalno izabere prave terapijske preporuke. Samo tako će konačni rezultat biti pozitivan. U terapiji sindroma nervoznih creva iskren i otvoren razgovor sa doktorom, pravi je put da se isključe neka tipična stanja i bolesti, koja mogu biti uzrok neprijatnih tegoba koje ga prate, naglašava prof. Popović.

Najvažnije je utvrditi uzrok nastanka tegoba. Ako nadutost uzrokuje ishrana, što je uobičajena pojava, može biti korisno zapisivanje svih namirnica i pića koji se konzumiraju tokom celog dana, u trajanju od nekoliko nedelja, i beleženje nepoželjnih simptoma. Na taj način može se uočiti obrazac, pa je moguće identifikovati sve okidače, kako bi ih izbegli.

- Takođe, danas se dobro zna da neki sojevi dobrih, probiotskih bakterija mogu značajno da pomognu u rešavanju tegoba. U prilog tome govore i sve aktuelne svetske preporuke i smernice. Jedan od sojeva koji je klinički dokazan i u upotrebi je širom sveta, je i Lactobacillus plantarum 299v, patentiran u Švedskoj još osamdesetih godina prošlog veka, objašnjava dr Popović.

Unošenjem ovih dobrih probiotskih bakterija, koje se na našem tržištu mogu naći u preparatu Flobian®, delujemo direktno na uzrok problema. Ova jedinstvena probiotska kultura na prirodan način, vraća ravnotežu narušenoj crevnoj flori, i pomaže osobama koje pate od nervoze creva, nadutosti i gasova.

Poruka za kraj?

- Na kraju bih želeo posebno da naglasim, da su dobre bakterije iz probiotskih preparata posebno osetljive na ambijentalne uslove: temperaturu, vlagu i svetlost. Većina je anaerobna, što znači da im smeta i kiseonik iz vazduha. Ukoliko se probiotici ne proizvode, ne pakuju i ne čuvaju na adekvatan način, to značajno utiče na njihovu efikasnost i bezbednost, ističe za kraj dr Popović.

Foto: Promo

Kompanija Abela Pharm jedina na našem tržištu ima posebno, inovativno pakovanje kojim se garantuje stabilnost probiotskog proizvoda. Šta to znači? Flow pack tehnologija kod preparata Flobian® podrazumeva pakovanje u specijalnu kesicu ispunjenu inertnim gasom. Ovo posebno pakovanje sprečava svaki mogući prodor kiseonika i probioticima pruža dodatnu zaštitu od spoljnih uticaja (temperature, vlage i svetlosti). Redovne kontrole zdravstvene ispravnosti i broja probiotskih ćelija dokazuju bezbednost ovakvog pakovanja i dokazanu efikasnost u delovanju na sam uzrok nastanka povećane nadutosti.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'