AKTUELNO

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti ''Dr Laza Lazarević'' dr Ivana Stašević Karličić rekla je da je Blumbergovo istraživanje svakako dobar šlagvort za otvaranje teme imunizacije, jer o nekom konačnom završetku pandemije koja se meri malim brojevima kao što je broj od 5 meseci, možemo govoriti samo pod uslovom da proces imunizacije sprovedemo do kraja brzo, efikasno i disciplinovano.

- Vakcina kao civilizacijsko dostignuće je nešto što će u ovom vremenu doneti ne samo nadu, već i pravi povratak u prethodni život koji smo vodili pre pandemije, uz nadu da smo u prethodnom periodu naučili samo dobre stvari i da ćemo nakon svega biti bolji i živeti kvalitetnije - kazala je ona i dodala:

- U tom smislu, savet da osim pridržavanja epidemioloških mera, a to su nošenje maski, držanje distance, frekventno pranje ruku, svi građani izaberu bilo koju vakcinu koja im je dostupna, prime je i tako pokažu odgovornost za svoje i tuđe zdravlja. Ako se budemo pridržavali mera i završimo imunizaciju na pravi način, izaći ćemo iz pandemije koja je promenila naše živote i koja nam je oduzela komfor kome smo prethodno itekako bili skloni. Opet ćemo moći da putujemo, da se družimo, vratimo starim navikama koje smo stavili u drugi plan, posećujemo kulturne i druge zabavne aktivnosti - naglasila je dr Karličić.

Ona ističe da neka zanimanja koja su ovom pandemijom bila ukinuta ponovo će moći da ožive u svom punom sjaju i obimu, što će doprineti i boljem ekonosmkom statusu.

Foto: Tanjug /Strahinja Aćimović

- Za mentalno zdravlje to će svakako značiti relaksaciju, pad opšte i lične tenzije, podizanje raspoloženja, vraćanje volje, motivacije, životne energije. Sa druge strane, nažalost, pandemija će ostaviti i posledice na sve one ljude koji nisu uspeli da se adapitraju u smislu mobilisanja svojih najzdravijih snaga ličnosti, zbog čega su oboleli od depresije ili su imali prve psihotične epizode - objasnila je Karličićeva.

Naglasila je da se očekuje povećan broj intervencija u ovom smislu, i da su spremni ne samo da zbrinu one koji će imati mentalne smetnje, već da su spremni za intenzivniji i efikasniji preventivni rad.

- U odnosu na strah koji smo imali od razboljevanja, gubitaka, egzistencijalne neizvesnosti, svaki sledeći će biti manji. Tokom pandemije smo shvatili koliko su vredne male stvari i kolika privilegija je život. Nakon svake velike krize koja mora da se shvati kao šansa imamo priliku da sve što smo naučili upotrebimo za bolji i kvalitetniji život. Svaki čovek je rođen da se adaptira, a to će svakako biti lakše u svetlu pobede nad pandemijom. Istorija je pokazala da su uspešna društva itekako građena i nakon većih kataklizmi. Stoga - odgovornost, altruizam i solidarnost jesu dobre osnove da bez straha i sa puno iskustva zakoračimo u bolji svet nakon pandemije - zaključila je dr Karličić.

#Ivana Stašević Karličić