AKTUELNO

"Plavi ponedeljak" je komercijalna, marketinška fora jedne britanske turističke agencije koja je pokušavala da proda aranžmane i angažovala je za te svrhe psihologa koji je smislio "formulu" uz pomoć koje je upravo 15. januar proglasio najdepresivijim danom u godini, rekla je za PINK prof. dr Ivana Stašević Karličić, psihijatar Klinike za psihijatrijske bolesti dr Laza Lazarević.

- On je napravio formulu koju naučnici i stručnjaci ne priznaju kao tačnu. U nju su ušli dugovi posle praznika, pad motivacije, suočavanje sa novogodišnjim odlukama koje padaju u vodu. Uzeo je u obzir i vremenske prilike - rekla je Stašević Karličić.

Ona je međutim, rekla da zaista manji broj sunčanih sati može biti povezan sa padom raspoloženja, i to su sezonske depresije koje zaista postoje i javljaju se kod ljudi koji su skloni da u zimskim mesecima imaju pad serotonina na centralnim sinapsama.

- Pad serotonina na centralnim sinapsama jeste ono što prethodi kliničkoj slici depresije i on je najčešće uzrokovan nagomilanim stresom koje jedna osoba ne može više da toleriše - rekla je Stašević Karličić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, depresija je ozbiljno oboljenje, koje zadnjih 50 godina doživljava epidemijske razmere. Dodaje da je to javno zdravstveni problem širom sveta.

- To je patološka tuga, tuga za koju nemamo dovoljno razloga, a uz nju ide još mnogo simptoma kao što su razdražljivost, promena apetita, povišen ili jako smanjen. Promene u ritmu spavanja, kao i kvalitetu. Pad samopoštovanja i samopouzdanja, kao i niz drugih simptoma. Za dijagnozu depresije nije dovoljno dva tri simptoma, već tačno poznat broj kritičnih simptoma - rekla je Stašević Karličić.

Kako kaže, bitno je da ti simptomi i potraju minimum dve nedelje, da bi se dijagnostikovalo.

- Bolest jeste ozbiljna, postavlja je lekar, ona se leči farmako-terapijski. Kada se ona jednom dijagnostikuje moramo da uzimamo farmako-terapiju kako bi nadoknadili seratonin - rekla je Stašević Karličić.

Foto: Deposit photos

Ističe da osoba koja boluje oseća izuzetan diskomfor i loš subjektivni osećaj, spoj lošeg raspoloženja sa tamno obojenim mislima, gde stalno sve gledate crnje nego što jeste i mislite da će se nešto loše i desiti, kao i da nema izlaza iz njega.

- Okolina može da primeti promene, i treba reagovati na te promene. One jesu razlog za razgovor i reakciju - rekla je ona.

Kako kaže, suicid je najteža komplikacija depresivne bolesti.

Autor: