AKTUELNO

Dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todorović“ izjavio je da je dečak koji je oboleo od malih boginja stabilno, kao i da će danas biti pušten na kućno lečenje.

- Na sreću, možemo da kažemo da je on prošao dosta dobro, bez nekih ozbiljnih i većih komplikacija. Pripremamo ga za otpust danas. Imao je početnu upalu pluća - izjavio je dr Stevanović za RTS.

Osim dečaka (15) za koga je saopšteno da je prvi zaraženi u Beogradu posle 10 meseci, zaražena je i njegova majka.

Kako je ona istakla za N1, nije jasno kako je do zaraze došlo, s obzirom na to da su joj lekari rekli da je na morbile imuna.

Foto: Wikipedia.org/CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald/BetacommandBot

- Ne znam kako je došlo do zaraze, jer u mom zdravstvenom kartonu piše da sam kao beba preležala male boginje. Inače, moj sin nije vakcinisan isključivo iz zdravstvenih razloga, dok je ostala vakcinacija i kod mene i kod njega uredno sprovedana - istakla je ona.

"Imamo i slučajeve zauški"

Kako je naveo dr Stevanović, posebno je zabrinjavajući porast pacijenata sa bolestima koje mogu da se preveniraju vakcinacijom.

- To je nešto što predstavlja opasnost trenutno, pre svega za naše građane i za budućnost. Pored kovida koji je i dalje prisutan, pored gripa, neuroinfekcija... imamo i pacijente i sa pertusisom. Evo sad su se pojavile male boginje. Bilo je i slučajeva potvrđenih epidemijskih zauški - rekao je dr Stevanović.

Autor: