AKTUELNO

Sutra se navršava 19 godina od početka vazdušnih napada NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, koji su trajali 11 nedelja i u kojima je, prema različitim izvorima poginulo nekoliko hiljada civila i oko 1.000 policajaca i vojnika.

Devetnaesta godišnjica biće obeležena polaganjem venaca i cveća na spomenike poginulih a centralna manifestacija povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji biće održana u Aleksincu.

U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. godine, nešto pre 20 časova, na osnovu naredjenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko sto milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a. Grupa ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak medjunarodnih vojnih trupa.

Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve medjunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbeglih Albanaca.

Obeležavanje Dana sećanja u Aleksincu prisustvovaće predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Komemoracija žrtvama bombardovanja biće održana i na brdu Straževica, u beogradskoj opštini Rakovica. Na spomen obeležje "Glasnik sa Straževice" cveće će položiti porodice poginulih, predstavnici Vlade Srbije, grada Beograda i opštine Rakovica.

Vanparlamentarna Nova komunistička partija Jugoslavije najavila je da će kod spomenika "Večna vatra" u Beogradu prikupljati potpise za peticiju o zabrani aktivnosti svih političkih partija, nevladinih organizacija i drugih grupacija koje se zalažu za pristupanje Srbije NATO-u.

#Jugoslavija

#bombardovanje

#godišnjica

'