AKTUELNO

Voska Srbije za opremu i naoružanje u 2018. godini imaće tri puta više novca nego prethodne, a general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, kaže da u ovom momentu preko 2.500 pripadnika naše vojske u zemlji i svetu obavlja zadatke pod oružjem.

Diković ističe da 2018. godinu vidi kao godinu razvoja i opremanja Vojske Srbije, kao i podizanje stepena obučenosti iz svih sastava Vojske i uvođenje u naoružanje i vojnu opremu neka savremena sredstava i sisteme.

Foto: Printscreen

- Novu 2018. godinu vidim mnogo povoljniju, finansijski. Budžet za opremanje vojske u 2018. je oko tri puta veći nego prethodne godine. Imati toliko sredstava za opremanje veoma znači Vojsci Srbije – rekao je Diković za Pink.

Diković kaže da Vojsku opremaju sa procenama, planski i apsolutno svrsishodno.

- Ništa se ne radi slučajno i ništa se ne radi na ad hok. Opremanje Vojske zavisi od procenjenih rizika, izazova i pretnji po bezbednost građana Repšublike Srbije. Pretnji i danas ima sigurno, mi ih pažljivo pratimo i procenjujemo. Svrstavamo ih po kategorijama, više ili manje izvesni ili opasni i na bazi tih procena mi opremamo našu vojsku kako bi odgovorila tim izazovima i rizicima. Izazov uočavate, rizike pratite i na pretnju mporate da odgovorite – rekao je Diković i dodao da je za nas važno ono što se konkretno dešava, a utiče na bezbednost.

-Mi pratimo opšte stanje bezbednosti, i u Svetu i u regionu, kao i u Srbiji. Pratimo šta se dešava u okruženju, kako to dešavanje može da utiče na bezbednost građana Republike Srbije i pripremamo se da odgovorimo. Na kraju krajeva to je uloga vojske danas u miru. I ne samo da odgovorimo na taj način. danas uloga vojske i sama izgradnja bezbednosti zavisi i od toga koliko ste i gde prisutni u Svetu. Danas se to izuzetno ceni i poštuje. Mi smo trenutno u deset misija u svetu sa našim partnerima. Naši partneri su oduševljeni našom vojskom i došli smo da od naše vojske sada drugi uče.

Foto: Printscreen

#Ljubiša Diković

#Pink

#Vojska

'