AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, u pratnji komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, obišli su danas Spomen sobu Komande Kopnene vojske u Nišu.

Nakon obilaska, ministar Vulin je, istakao da je Vojska Srbije čuvar najviših vrednosti u našem narodu, čuvar vrednosti slobode, slobode zbog koje srpski narod i postoji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Na ovakvim mestima možete da vidite kako se za slobodu živelo, kako se zbog slobode živelo i zašto srpski narod ima sve razloge da bude samo ponosan na svoju istoriju. Mi smo ponosni na svakog svog ratnika, ponosni na svakog onog ko je svoju domovinu branio, ko je čuvao, ponosni na baš svakog vojnika, svakog starešinu, ponosni na sve one koji su u najtežim trenucima dokazali kako se zemlja čuva i kako se zemlja voli. Vojska Srbije je čuvar najviših vrednosti, čuvar slobode - poručio je Vulin.

Diković je čestitao svim pripadnicima Kopnene vojske, na čelu sa komandantom, generalom Simovićem, na ovekovečenom jedinstvenom spomeniku srpske državnosti, srpske kulture i duhovnosti i srpske tradicije.

Foto: Tanjug

- Ovo samo možemo videti ovde, na ovom mestu i zaista, impresivni prikaz istorije srpskog naroda, sa svim onim što se dešavalo, a važno je pamćenja i važno je pomena i dug prema svima koji su gradili tu istoriju i veliki zalog za buduće generacije - naglasio je Diković.

Govoreći o značaju ovog poduhvata, general Simović je istakao da su pripadnici Kopnene vojske formirali su i izgradili Spomen sobu, koja je deo Muzeja Kopnene vojske i niškog garnizona.

- Po ugledu na Spomen sobu u Vranju, moji saradnici i ja zaronili smo u jedan rudnik i iz njega izvukli zlato. Napravili smo nešto na šta smo ponosni, pre svega zbog poginulih, njihovih porodica i svih generacija oficira, podoficira, civilnih lica i vojnika koji su bili u ovoj zgradi, službovali u Nišu i celoj Srbiji - rekao je Simović dodajući da su pripadnici Kopnene vojske bezmalo dve godine, radeći nakon radnog vremena, posvetili radu na formiranju Spomen sobe.

Foto: Tanjug

On je, takođe, naglasio da će za građane Spomen soba biti otvorena krajem sledećeg meseca.

Spomen sobu čini 29 naslova i celina u okviru kojih je pomenuto 16.000 imena stradalih od Srpsko-turskih ratova, do NATO agresije i poginulih u Kopnenoj zoni bezbednosti. U Spomen sobi je, takođe, izloženo i više od 11.000 fotografija, 47 uniformi iz različitih perioda, kao i više od 300 primeraka naoružanja i opreme.

Obilazak je započet intoniranjem himne i minutom ćutanja za sve žrtve u ratovima na ovim prostorima, a večerašnjem otvaranju, uz pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, Kluba admirala i generala, kao i predstavnici boračkih udruženja.

#Aleksandar Vulin

#Ljubiša Diković

#Niš

#Vojska

'