AKTUELNO

Prof. dr Goran Belojević rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da je preventiva kod infekcija veoma bitna i ističe da je pranje ruku najrevolucionarna mera u istoriji medicine.

Prof. dr Goran Belojević rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da je preventiva kod infekcija veoma bitna i ističe da je pranje ruku najrevolucionarna mera u istoriji medicine. 

“Pranje ruku je promenilo medicinu”, rekao je Bjelović.

Prof. dr Nebojša Tasić je rekao da je najbitnije imati higijenu života i higijenu životnih navika.

“Zaboravljamo na osnovne stvari. Kada smo kod gripa i kardiovaskularnih oboljenja, stres je jedna bitna kategorija koja zajedno sa gripom slabi i imunitet”, rekao je dr Tasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, karakteristika za sva virusna oboljenja jesu da ne postoje konkretni lekovi.

“Koronavirus napada respiratorni sistem, međutim, imunitet je taj koji se bori protiv njega, pa su zato i kardiološki bolesnici najugroženiji. Njihov organizam se već bori i imunitet im je generalno slab”, rekao je dr Tasić i istakao da je najbitnije preventivno da svakodnevno misle o svom zdravlju i da jačaju imunitet.

Kako kaže, podaci o koronavirusu često su kontradiktorni, ali i dodaje da su najčešće ugroženi kardiovaskularni bolesnici.

“U ovom trenutku, međutim, nema mesta za paniku, ljudi treba da porade na sebi, da uzimaju zdravu ishranu, velike količine tečnosti. Ono što je jako važno jeste da se uzimaju adekvatne količine voća i povrća, kao i da uzimaju redovno svoju terapiju za osnovnu bolest”, rekao je dr Tasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Belojević je rekao da smo sada u centru događaja koji se naziva “neobičan epidemiološki događaj”, zbog, kako kaže, toga što je novi agens i što se ralativno malo zna o delovima lanca epidemije.

“Italija je Evropsko žarište, a Kina azijsko. U toku je takozvano širenje u zajednici kod ovih zemalja. Higijena je sve. Od lične do higijene prostora. Postoje antiviralni lekovi ali oni ne uklanjaju viruse iz organizma, tako da je sve u higijeni”, rekao je dr Belojević.

Dr Tasić je podsetio da je u četvrtak konferencija o preventivi u Beogradu. 

“Dolazi predsednik evropskog udruženja za kardiovaskularne bolesti”, rekao je dr Tasić.

#Preventiva

#Virus

#Zdravlje

'