AKTUELNO

Koronavirus traje oko dve nedelje, slabo se prenosi između ljudi, i nije posebno otporan u spoljnoj sredini, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink dr Branislav Nestorović, dečiji pulmolog.

Doktor Nestorović je rekao da je uglavnom do sada napadao SZO koja je obično i sama širila paniku ranije, kada su u pitanju bili ptičiji i svinjski grip, međutim, kako kaže, ovaj put su čak i oni zatečeni količinom informacija za ovako minornu bolest.

“Od koronavirusa se umire 10 puta manje nego od bilo kog gripa. Godinama se iz hobija bavim virusima i epidemijama. Virusi su sasvim sigurno živi i veoma su inteligentni. Prošle godine su otkrili virus koji kada je nepovoljna sredina on se podeli na dva dela, pa se sastavi kada mu je sredina pogodna. Jednostavni su i lakše preživljavaju”, rekao je Nestorović.

Kako kaže, njih ima mnogo više nego ljudi.

Foto: TV Pink Printscreen

“2003. godine pojavio se čuveni SARS u Kini, koji je bio neobična bolest, koja se pojavila naglo, sa relativno visokom smrtnošću. Grip nosi od 0,2 do 2 žrtava, u zavisnosti od sezone. On ima iste simptome kao klasičan grip”, rekao je Nestorović.

On ističe da je grip relativno retka bolest, dobije se otprilike na desetak godina.

“Ekipe SZO je rekla da ima 80.000 inficiranih. Bolest traje oko dve nedelje, ali slabo se prenosi između ljudi. Grip je na primer visokozarazna bolest, male boginje su 99 posto zarazne, dok je koronavirus oko 13 do 16 posto, s tim da nije posebno otporan u spoljnoj sredini”, rekao je Nestorović, dodavši da će sa dolaskom lepog vreme na virus da uspori, pa i da stane.

Kako kaže, ne znači da svako ko je testiran i ko je pozitivan, da je bolestan.

Foto: TV Pink Printscreen

“Čovek može da nosi virus i da ga prenosi, mada kod ovog nije velika ta verovatnoća, i da se ne razboli. Maske dižu paniku među ljudima, ljudi misle da će da poumiru od tog virusa, ali nema potrebe za tim”, rekao je Nestorović.

Prema njegovim rečima, u Kini je kulturološki fenomen da kada si bolestan staviš masku, kako kaže, to je kod njih pažnja prema drugim ljudima. 

“Virus je verovatno veći bio ovde. On je zaista opasan za starije. Oni su najugroženiji. Praktično, ako nemate dijabetes, kardiovaskularne bolesti, kao i opstrukciju pluća, najverovatnije vam virus neće ništa. Žene su takođe otpornije. Muškarci su više na udaru i za to postoji logično objašnjenje”, rekao je Nestorović.

#koronavirus

#nestorović branislav

'