AKTUELNO

Narodni muzej Srbije otvoren je nakon 15 godina rekonstrukcije 28. juna. Do sada je stalnu postavku muzeja obišlo je preko 100.000 posetilca, a brojni eminenti svetski mediji su govorili o značaju koji srpski narodni muzej ima na evropski i svetksu kulturu.

Nakon sanacije i adaptacije, 28. juna je otvorena stalna postavka u zgradi na Trgu Republike. Do kraja godine Muzej je obišlo preko 150.000 posetilaca 2019. godine. Povodom 175 godina postojanja, Narodni muzej u Beogradu odlikovan je Sretenjskim ordenom prvog reda.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Narodni muzej osnovan je ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića, 10. maja 1844. godine, kao Muzeum serbski, koji je na jednom mestu trebalo da sabere starine i da ih za potomstvo sačuva.

Organizovan u prvim decenijama svog rada i kao ustanova zaštite i kao naučna, istraživačka ustanova, koja je konstituisala nacionalni identitet i bila presudan akter u razvoju zaštite baštine, Narodni muzej je ubrzo prerastao u zvaničnog reprezenta države i društva, svedočeći i o mogućoj snazi kulture i muzeja u Srbiji.

Foto: Wikipedia.org

Intenzivnoj delatnost prikupljanja i razvoja zbirki, pridružen je ubrzo i raznovrstan istraživački rad, koji je preobrazio Muzej od skladišta prošlosti u prikazivački, demonstracioni izložbeni prostor.

Poslednjih decenija, bogata izložbena i izdavačka delatnost, kao i raznovrsni programi za publiku, u kojima nove tehnologije imaju posebno mesto, potvrdili su da je Narodni muzej važan centar komunikacije i izvor saznanja, otvoren, dinamičan i pristupačan muzej.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Značaj koji Narodni muzej predstavlja za evropsku i svetsku kulturnuz baštinu prepozao je ceo svet pa je tako i poznati dokumentarni kanal koji pravi dokumentarne filmove of istoriji, kulturu i društvu istakao je značaj koji je imao i i dalje ima srpski Narodni muzej.

Muzeum serbski koji je trebalo da sabere starine i da ih za potomstvo sačuva. Ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića 1844. godine osnovan je Narodni muzej. Danas je ovo jedan od najvažnijih kulturnih institucija u našoj zemlji i jednostvno morate da nađete vremena da ga posetite.

#Narodni muzej Beograd

#Srbija

'