AKTUELNO

Narodni muzej u Beogradu, otvoren na Vidovdan ove godine nakon 15 godina rekonstrukcije, za nepunih mesec dana posetilo je skoro 45.000 ljudi, izjavila je danas viši kustos tog muzeja Lidija Ham Milovanović.

U izjavi agenciji Beta, ona je izrazila očekivanje da će do 28. jula taj broj biti oko 50.000 ljudi.

- Radnim danom muzej u proseku poseti oko 1.000 ljudi, a vikendom daleko više, posebno nedeljom kada je ulaz besplatan - rekla je ona i izrazila zadovoljstvom i brojem stranih posetilaca.

Brojnost domaćih posetilaca pokazala je istinsku kulturnu potrebu ljudi čije zadovoljstvo pokazje da baštinu prepoznaju kao deo svog ličnog ili nacionalnog identiteta, rekla je Ham Milovanović.

Ona je podsetila da stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od paleolita do umetnosti 20. veka.

- Aktuelnu muzejsku postavku čine eksponati koji svedoče o arheološkim istraživanjima, predstavljanju srpskih vladara u umetnosti, o poklonodavcima i kolekcionarima - rekla je Ham Milovanović i dodala da je postavka rasporedjena na tri nivoa na oko 5.000 kvadratnih metara.

Bitan deo muzeja čini i numizmatička postavka, koja sada zauzima poseban prostor, kao i izbor eksponata iz zbirke strane umetnosti, rekla je ona i dodala da posetioci sada mogu da vide i Pikasa, Monea, Renoara, kao i italijanske majstore od 14. do 18. veka.

- Aktuelna muzejska postavka i programi prilagodjeni su svim generacijama, a sa posebnom pažnjom kreirani su programi za mladu muzejsku publiku koja tek počinje da se interesuje za institucije kulture - rekla je Ham Milovanović.

#Narodni muzej Beograd

#rekord

'