AKTUELNO

Prostitucija koja se odvija na skupocenim jahtama, koje isplovljavaju za bogatu klijentelu je nešto sa čime se borimo već godinama. Onog trenutka kada jahta isplovi na par dana ili nedelja gubi se svaka kontrola sa dešavanjima tamo, rekla je Maja Raković iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

Raković je istakla da je nautička prostitucija nešto što je prisutno odavno i da su oni već godinama upoznati sa tim, kao i da to za njih nije ništa novo.

- Ovo je realnost. Prostitucija koja se odvija na skupocenim jahtama, i koje isplovljavaju za bogatu klijentelu nije ništa novo i to je nešto sa čime se mi borimo već godinama. Morate biti svesni, onog trenutka kada jahta isplovi na par dana ili nedelja gubi se svaka kontrola sa dešavanjima tamo – rekla je Raković.

Kako kaže, sve nacionalnosti su u igri, ima različitih zahteva, i dodaje da devojke ne samo što su uskraćene telefonskih poziva, vibera i svega ostalog, one imaju poseban program pravila po kojima se ponašaju.

- To je klasično, moderno ropstvo. Ni jedna osoba koja se bavi tim poslom ne može ući u taj proces sama, prosto postoji jedan tok po kome se sve dešava – rekla je Raković.

Foto: TvPink Printscreen

Milivoje Mili Čolilć, bloger "Estradanje", rekao je da je vrlo interesantno što se ta tema svake godine javlja sa početkom leta, pa se čini da prostitucije nema na planinama i kada je hladno.

- Jako je interesantno da se uvek javljaju zgodne i mlade devojke bez zanimanja. Mi smo termin “starlete” usvojili i unazadili. To je u svetu nešto drugo. Kada legalizujemo prostituciju možda bi mogli da ih potpisujemo kao takve. I to bi bilo ok, i tada bi mogli iz prve ruke da saznamo kako to funkcioniše i šta se tu dešava – rekao je Čolić.

Raković ističe da je prostitucija zvanje i nikako ne treba da postane i zanimanje.

Borac za ljudska prva i direktor regionalne NVO "Sigurna pozicija" Dejan Nestorović, istakao je da je tema veoma opasna i da stvari treba zvati pravim imenom.

- Granica između prostitucije i trgovine ljudima je vrlo mala. Kada te devojke “zaglave” na nekom od brodova, i kada makroi počnu da kontrolišu njihov život nakon što su vrbovane, upadaju u seksualnu eksploataciju i bivaju žrtve teškog fizičkog zlostavljanja – rekao je Nestorović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, ne možemo da kontrolišemo šta se dešava u susednoj republici na pučini.

- Nedaleko od Obilića na Kosovu se nalazi hotel. Takvi hoteli su baza odakle te devojke kasnije u toku letnjih meseci idu na pučinu, na elitni seks turizam. Radili smo istraživanja, išli smo na ta mesta i imamo egzaktne podatke šta se tamo dešava – rekao je Nestorović.

Kako kaže, u Bujanovcu ima diskoteka gde je centar droge i gde devojke takođe rade, i odakle se kasnije regrutuju.

Raković je istakla da se ove stvari ne dešavaju samo na Kosovu, već da se takve stvari dešavaju i u Beogradu.

Foto: TvPink Printscreen

- Sve ovo što radimo će uvek biti borba sa vetrenjačama. Trgovina ljudima je ozbiljna tema kojom se ozbiljno bavimo i svaki doprinos je značajan – rekla je Raković.

Kako kaže, ljudi moraju da čuju šta se dešava i dodaje da moramo stalno da edukujemo i pravimo prezentacije, kao i da ukazujemo mladim devojkama šta se sve dešava.

Raković ističe da iza lepog lica postoji čitav šablon po kome se živi, ustaje, spava, jede, kreće i da se svaka greška plaća.

- Fizičko nasilje je nešto što se podrazumeva, kao i ucena. One ne potpisuju ni jedan ugovor, to su nepisana pravila i svi znamo gde to vodi na kraju – rekla je Raković.

Nestorović je apelovao na roditelje da otvore oči i da ukoliko primete da im dete donosi kući skupu jaknu, torbu ili nešto slično da se nešto sigurno dešava iza vrata.

Raković kaže da baza bezbednosti dece treba da bude roditelj.

#Prostitucija

#Trgovina ljudima

'