AKTUELNO

Pre tačno 20 godina, na današnji dan NATO alijansa gađala je mnoge gradove u Srbiji, uništila javna i privatna dobra, nanela velike štete, ali i odnela još nevinih žrtava.

U Prištini su na današnji dan, 22. dana bombardovanja, oko ponoći bombardovane dve kuće u blizini fabrike. Oko 2 i 30 sati sa 6 projektila bombardovan aerodrom Slatina, dok je jutros oko 9 i 30 sati bombardovan spomenik kosovskim junacima.

Oko ponoći bombardovan je i železnički most na Limu u blizini Nove Varoši, a oko 1 sat sa 3 bombe bombardovana je Baira. Na sreću ljudskih žrtava nije bilo.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kod Raške je oko 3 sata ujutru sa dve rakete bombardovan most, dok je u Valjevu oko 5 i 30 sati bombardovana fabrika „Krušik“ i najveće gradsko naselje. Od siline detonacije oštećena je bolnica i poljoprivredna škola.

Oko 5 i 45 bombardovano je selo Izvor kod Pirota. Oko 11 i 00 bombardovan je i Prizren, a oko 21 i 30 sati sa 5 projektila bombardovana je Kuršumlija, a pogođen je most na reci Kosanici.

Od 13 i 30 do 15 i 30 sati u tri navrata granatirana je kolona izbeglica kod sela Madanoj i Meja. U ovom napadu 61 lice je poginulo, a 36 ranjeno.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kasetnim bombama gađano je selo Pavlovac kod Vranja, i tom prilikom stradala je jedna osoba, a jedna je teško povređena.

U bombardovanju teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, dok su za 78 dana bombe odnele 2.500 života.

#NATO

#Srbija

#bombardovanje

'