AKTUELNO

Na današnji dan pre 20 godina počelo je bombardovanje.

Novinar i bivši dopisnik iz Moskve Slobodan Samardžija ocenio je da je za Ruse bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine  bio veliki šok.

-Niko nije mogao da računa da se takve stvari dešavaju krajem 20. veka, međutim, postojao je jedan problem, Rusija koja je navikla da dobija sve ratove u tom trenutku ništa nije mogla praktično da uradi, jer je to bilo doba kada je Jeljcin predao vlast Putinu - pristeio se Samardžija.

-U tom trenutku Rusija je bila u jako lošem stanju, na ekonomskom i vojnoim planu je bila slaba i učinila je ono što je mogla, nekako da umiri celu stvar, ali SAD je tada bila sila broj jedan, njoj niko nije mogao ništa - rekao je Samardžija, dodajući da Moskva u tom trenutku nije mogla ništa da uradi, jer su tada bili u tranziciji.

On je ocenio da su se izvukle zemlje koje su bile članice varšavskog ugovora, nekako su se oporavile, sem poljske, ostali delovi SSSR-a otišli su u aut ali sada se polako oporavljaju.

Komentarišući naslovne strane novina na kojima se pojavljuju naslovi da ćemo još dugo trpeti posledice NATO bombardovanja, Mišić ocenjuje da ti ljudi koji su rekli da se baci osiromašeni uranijum znali su kakve posledice to donosi.

Novinar i bivši dopisnik iz Vašingtona Milan Mišić ocenjuje da je bombardovanje bilo dramatično finale 1990-tih godina, bio je to najveći posleratni presedan u međunarodnim odnosima.

-Pre toga bilo je drugih presedana, bilo je nezamislivo da se na kraju veka vodi rat, znamo šta je sve prethodilo tom dramatičnom događaju, a znamo i šta je usledilo nakon toga, invazija na Irak, 11. septembar... sve u svemu to je bio jedan istorijski vrtlog koji nije prestao do današnjeg dana - zaključio je on.

#Srbija

#bombardovanje

'