AKTUELNO

Srpski ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i italijanski ministar životne sredine kopna i mora Serđo Kosta parafirali su u Rimu Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti klimatskih promena, ranjivosti, proceni rizika, prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena.

Sagovornici su ocenili da Memorandum doprinosi nastavku i jačanju prijateljstva i saradnje dve zemlje i da je podrška Italije Srbiji u primeni ekoloških standarda doprinos zajedničkim globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena, saopštilo je resorno ministarstvo.

Složili su se da je Ministarska konferencija održana u Beogradu bila od izutzetnog značaja, da je dala novi neophodni impuls u sardanji zemalja južne i jugoistočne Evrope i da će predstojeća godišnja skupština UN za životnu sredinu (UNEP) u Najrobiji biti prilika da se ovaj novi format saradnje zemalja ovog dela Evrope predstavi čitavom svetu.

Ministar životne sredine kopna i mora Italije Serđo Kosta je rekao da je Memorandum važan za saradnju prijateljskih zemalja jer će omogućiti da Italija ustupi Srbiji svoja iskustva u borbi protiv klimatskih promena.

- Ovaj memorandum omogućiće i neposrednu saradnju naših instituta na polju informacija i obrazovanja, ali i prenošenje iskustava kako rade posebno obučene jedinice vojne policije -karabinjera za borbu protiv ekološkog kriminala - naglasio je italijanski ministar.

On je istakao važnost saradnje dve države u oblasti klimatskih promena i borbi protiv zagađenja životne sredine, čemu je Italija posebno posvećena na nacionalnom i globalnom planu.

Ministar Trivan je rekao da je Memorandum važan za obe zemlje i da je u interesu regiona, zemalja južne i jugoistočne Evrope i svih zemalja u borbi protiv klimatskih promena.

On je zahvalio na pomoći koju Italija pruža Srbiji u oblasti životne sredine i ukazao da je Italija glavni oslonac saradnje među zemljama ovog dela Evrope.

Srbiji i zemljama regiona je dragoceno iskustvo i podrška Italije u vođenju politika, prenošenju iskustava i u pristupu evropskim fondovima.

On je istakao da su oblasti klimatskih promena i održivi razvoj kao paket moderne svetske politike prioritet Srbije.

Trivan i Kosta su razmenili iskustva o unapređenju saradnje zemalja južne i jugoistočne Evrope, učešću u radu evropskih i međunarodnih organizacija koje se bave životnom sredinom, pre svih u Programu UN za životnu sredinu.

Trivan je posebno ukazao na značaj "Ministarske konferencije zemalja južne i jugoistočne Evrope" kojoj je domaćin bila Srbija, a koju je krajem prošle godine organizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku UNEP-a i Ministarstva životne sredine kopna i mora Italije. Rezultate konferencije održane u Beogradu, dva ministra će zajednički izneti u Najrobiju 12 marta, gde će imati priliku da se ponovo sretnu i razgovaraju na afričkom kontinentu čije zemlje se posebno suočavaju sa velikim problemima koje su posledica klimatskih promena .

- Napravili smo novi format koji se zove južna Evropa a koji je UNEP prihvatio kao svetski i važno je da razvijene zemlje kroz taj format pomognu manje razvijenim - rekao je Trivan.

On je naglasio da je Srbiji potrebna pomoć za izgradnju 300 sistema za preradu otpadnih voda, i da nam je važna podrška i naučna i stručna saadnja sa Italijom u ovoj oblasti , kako bi u izgradnji tih postrojenja primenili najbolje svetske i evropske ekološke standarde.

U razgovoru je ocenjeno da je pošumljavanje dobar metod u ublažavanju klimatskih promena koji može da bude i planetarni projekat. Ministri su razgovarali o problemima u oblasti zaštiti prirode, o unapređenju saradnje u okviru CITES-a, Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka i razmotrili mogućnosti bliže saradnje nacionalnih parkova.

Razmenili su mišljenja i o problemima trgovine opasnim otpadom, problemima buke i o drugim oblastima zaštite životne sredine. Ministar Trivan je na kraju razgovora pozvao ministra Serđa Kostu da dođe u zvaničnu posetu Srbiji.

Tokom zvanične posete Italiji, 25. i 26. februara, ministar Trivan je obišao Nacionalnu agenciju za nove tehnologije, energiju i održivi razvoj (ENEA) gde je dogovorio razmenu i obuku stručnjaka u primeni novih tehnologija koje se koriste u procesima održivog razvoja, biotehnologija i cirkularne ekonomije.

On je tom prilikom razgovarao sa direktorom Odeljenja za održivi razvoj dr. Robertom Morabitom i obišao laboratorije, centar za biotehnologiju i agroindustriju i postrojenje za reciklažu koje u preradi elektronskog i električnog otpada primenjuje hidrometalurški metod koji je Italija prva razvila.

#Goran Trivan

'