AKTUELNO

Srbija, u oblasti životne sredine, teži i može da bude lider u regionu pokretanjem regionalnih aktivnosti i inicijativa u borbi protiv klimatskih promena, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Trivan je, u razgovoru sa predstavnicama organizacija UN WOMEN u Srbiji i "Mikser" (Žensko arhitektonsko društvo), dodao da Ministarstvo već učestvuje i sprovodi niz značajnih projekata koji sadrže komponentu rodne ravnopravnosti u zaštiti životne sredine.

- Pružamo podršku uključivanju komponente rodne ravnopravnosti u sve politike i međunarodne procese, posebno u one protokole u kojima već učestvujemo, a koji se odnose na održivi razvoj, evropske procese životne sredine i klimatske promene - kazao je Trivan.

Dodao je da su klimatske promene u fokusu interesovanja u regionu, te da će resorno ministarstvo biti inicijator svih regionalnih aktivnosti koje su u vezi sa klimatskim promenama, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Sagovornice su informisale Trivana o aktivnostima koje realizuju, ali i inicijativama, idejama i predlozima u cilju podizanja svesti žena o zaštiti životne sredine, rodne ravnopravnosti i drugih životno značajnih oblasti.

Dodaje se da bi bilo dobro da Srbija bude prva zemlja u regionu koja će pokrenuti učešće žena u procesima odlučivanja i donošenja odluka, odnosno politika upravljanja klimatskim promenama.

#Goran Trivan

#Klima

'