AKTUELNO

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Frederikom Mondolonijem o razvijanju saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, saopšteno je iz Trivanovog kabineta.

Mondolini je naglasio opredeljenost Francuske za uključenost u ekološku problematiku,saradnje sa Srbijom u ovoj oblasti, ali i zainteresovanost svoje zemlje da nastavi na razvijanju bilateralnih odnosa i pomoć na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Dugotrajno i mnogo puta istorijski dokazano prijateljstvo između dve zemlje, kao i opredeljenje za ekologiju predsednika FrancuskeGoran, po rečima Goran Trivan, predstavljaju dobar osnov za jačanje saradnje Francuske i Srbije u oblasti zaštite životne sredine, a Francusku delegiraju za najbližeg mogućeg sagovornika.

Trivan je naglasio da tema zaštite životne sredine mora biti podignuta na viši nivo, kako u društvu, tako i u javnoj politici.

- Ukoliko želimo finansijsku pomoć drugih zemalja, moramo više sami da investiramo, a u zaštitu životne sredine u Srbiji u narednih 30 godina potrebno je uložiti oko 15 milijardi. Međutim, ovu oblast potrebno je posmatrati kao ozbiljnu razvojnu šansu Srbije, a mogući projekti i javno-privatno partnerstvo su put da se razvojnim investicijama rešavaju istorijski ekološki problemi na naše zemlje - ocenio je on.

Trivan je pomenuo projekat saniranja deponije Vinča kao prvi projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji, koji bi mogao da bude primer i za druge slične projekte u Srbiji na osnovu mogućnosti koje pruža upravljanje otpadom, otpadnim vodama, u zaštiti prirode, itd.

Sagovornici su se složili da postoji široka osnova za razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, i izrazili zajedničku opredeljenost za njihovo jačanje u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

#Frеdеrik Mondoloni

#Goran Trivan

'