AKTUELNO

Budžet za inovacije i tehnološki razvoj uvećan je dva puta u odnosu na prošlogodišnji, rekao je ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.

Kako ističe za javni servis RT Vojvodine, nastavlja se ulaganje u naučno-tehnološke parkove, inovacione start-up centre i druge projekte.

- Srbija se u 2018. godini popela sa dna na sredinu liste inovativnih zemalja u Evropi - kaže Popović, i dodaje da je, prema poslednjem izveštaju Evropske komisije, Srbija bolje rangirana od čak 9 država članica EU.

On napominje da je upravo zahvaljujući IT sektoru i inovativnim tehnologijama srpski izvoz prošle godine porastao za 30 odsto, u odnosu na 2017.

Navodi i da Srbija raspolaže sa visokokvalitetnim i školovanim kadrom, a sigurno je, kako je rekao, da imamo najbolje tehničke fakultete južno od Beča, ali da finansije predstavljaju problem.

- U sektoru inovacija i tehnologija imamo više predloga nego novca. Naši inženjeri su naš najveći resurs, a problem je što mnogi napuštaju zemlju - kazao je on.

Kada je reč o saradnji nauke i privrede, ističe da nijedna evropska zemlja nema zadovoljavajuću saradnju u tom pogledu, izuzev možda Švajcarske i Nemačke, i naglašava potrebu za boljim povezivanjem nauke i privrede.

Pored povećanja budžeta u tekućoj godini za IT sektor, kaže da je potrebno zaposliti žene u većem broju.

- Želimo da bude sto više žena preduzetnica i da otvorimo start-up centre i u drugim gradovima gde nema univerziteta, da bi mladi imali šansu, kako bi mogli da pokrenu svoj biznis i svoje ideje realizuju u praksi - zaključio je Popović.

#Budžet

#Nenad Popović

#tehnologije

'