AKTUELNO

Srbija je odabrala put inovacionnog rasta i jasno stavila do znanja da svoju industriju i ekonomiju želi da digitalno transformiše, izjavio je danas ministar Nenad Popović, koji je u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

On je na Četvrtom međunarodnom forumu o saradnji koji se održava na Zlatiboru istakao da je za izgradnju inovacionog ekosistema i podršku kompanijama ove godine obezbeđen pet puta veći budžet, a u idućoj godini planirano je da sredstva za inovacioni razvoj budu još veća.

Popović je kazao da se u naučno-tehnološke parkove ulaže više od 70 hiljada evra, da je predviđeno pokretanje novih regionnalnih inovacionih startap centara, biće nastavljen program podrške ženskom inovacionom preduzetništvu, a kao novi program i uvedena podrška u inovacionom razvoju lokalinih samouprava kroz "smart city" i "safe city".

- Želimo da u Srbiji primenimo novu industrijsku politiku Evrope koja ima četiri stuba: tehnologije, finansije, tržište i ljudske resurse. Inženjeri predstavljaju resurs na kojem Srbija planira svoj budući industrijski razvoj i novu generaciju fabrika - fabrike budućnosti ukojima će zajedno raditi pametni roboti i inteligentne mašine - naveo je Popović.

Ministar je kazao da je Kevin O'Tul, direktor za međunarodni razvoj Googla prilikom posete pohvalio Srbiju kao lidera u svetu po broju programera po glavi stanovnika.

- Taj potencijal moramo da iskorstimo, ne samo kako bi naša deca radila za plate u velikim IT kompanijama, već kako bi pokretla svoje tehnološke startapove koji će davati inovacione usluge korporacijama i biti nosioci procesa digitalne transformacije naše industirije - rekao je Popović.

On je dodao da kabinet koji vodi od samog početka radi na programima digitalizacije i robotizacije industirije, na "programima koji polazeći od ekonomskih, kulturoloških i istorijskih specifičnosti Srbije bi trebalo da obezbede da koncepti kao što je industrija 4.0 efektvno i na dugoročno održivim osnovama budu primenjeni u Srbiji".

Trenutno se, istakao je, radi na programu formiranja mreže centara tehološke kompetitivnosti naučno-tehnološke izvrsnosti za domen proizvodnih tehnogija, u procesu je pilot projekat formiranja centra tehnološke kompetitivnosti za kibernetsko-fizičke proizvodne sisteme i formiranje ministaskog saveta za digitalnu inovaciju, a u planu je izgradnja inovacionog centra za robotiku.

Popović je kazao da je sa industrijom 4.0 dostignut najviši stepena automatizacije procesa i razmene podataka industrjsih postrojenja i da inovacione tehnologije koje su omogućile takvu primenu mogu da se razvijaju u razvojnnim centrima i fabrikama u Srbiji.

- Imamo najbolje tehničke fakultete južno od Beča, sjajne, talentovane mlade inženjere i istraživače, dokazane uspešne tehnološke kompanije u globalnim okvirima i što je veoma važno, viziju i političku volju da sa najvišeg državnog nivoa podižemo proces izgradnje industirije 4.0 i uspostavljanja najboljeg ambijenta za razvoj inovacije i digitalne ekonomije - rekao je Popović.

Dodao je da je Srbija na dobrom putu jer je Evropska inovaciona rang lista pokazala da je Srbija za samo godinu dana znatno napredovala i zauzima poziciju u sredni tabele, čak ispred osam zemalja EU.

Popović je pozvao učesnike Međunarodnog foruma o saradnji na prvu veliku regionalnu konferenciju o inovacijama "Inovation talk", koja će biti održana 29. novembra u beogradskoj Kombak dvorani.

#Nenad Popović

'