AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je danas dva nova vladina programa za podršku tehnološkim inovacijama, za koje je izdvojeno 400 miliona dinara.

Reč je o nastavku finansiranja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija, čiji je cilj unapređenje inovativnih usluga malih i srednjih preduzeća.

- Nastavak finansiranja inovativnih projekata pokazuje da je interesovanje za inovativno preduzetništvo veće nego ikada - poručio je Popović u Tršiću, gde su domaćim privrednicima predstavljeni programi.

Ministar je rekao da danas u Tršiću posluje više od 50 domaćih kompanija, te istakao da je to najbolji pokazatelj da domaći privrednici imaju vredne inovativne ideje sa značajnim tržišnim potencijalom.

Objasnio je da će malim i srednjim preduzećima biti dodeljeno od 10 do 36 miliona dinara u zavisnosti od vrednosti i veličine projekata.

- Želimo inovacione potencijale baš u gradovima kao što je Loznica, kako bi se što više mladih uključilo u projekte i promovisalo svoje znanje i ideje. U realizaciji njihovih projekata pomoći će im država sa više izdvojenih sredstava, jer svako ulaganje u takve inovativne kompanije znači ne samo bolje prihode za njih, već i nova radna mesta - ukazao je Popović.

On je najavio osnivanje inovacionih startap centara u regionima ove godine, kao i veća ulaganja u žensko inovaciono preduzetništvo, kako bi se, dodaje Popović, što više žena uključilo u inovacione delatnosti.

Foto: Tanjug

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović izrazio je nadu da će privrednici iskoristiti šansu i prepoznati napore vlade koja ih ovim programima podstiče i hrabri da unaprede svoj biznis.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnlološkog razvoja Vladimir Popović poručio je da su ti programi idealni za podršku malim i srednjim preduzećima koja nisu imala sredstava za opstanak na tržištu.

- Vlada je to prepoznala i upravo iz tog razloga ponudila ovakve projekte za njihov dalji razvoj - rekao je državni sekretar i najavio obilazak drugih gradova u kojima će biti predstavljeni ovi projekti.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac pozvao je sve privrednike da se prijave za javni poziv za programe podrške tehnološkim inovacijama objavljenim danas i objasnio da će svi prijavljeni projekti proći kroz proces međunarodne nezavisne evaluacije.

Fond za inovacionu delatnost nastavio je sa realizacijom ova dva programa za koje je sadašnji broj prijava 66,9 odsto veći nego u 2013. godini.

U preduzećima koja su finansirana iz ovih projekata danas radi više od 480 radnika, čiji prihodi su, kako je rečeno danas u Tršiću, porasli za više od 160 odsto, dok im je izvoz devet puta veći.

#Nenad Popović

#Vlada Srbije

'