AKTUELNO

Ona je veoma uspešna u svom poslu.

Sestra našeg poznatog glumca Srđana Žike Todorovića, Dana Todorović, rođena je 1977. u Beogradu. Išla je u školu u Budimpešti, Detroitu, Indijanapolisu i Njujorku, a u Londonu je studirala dramu i bavila se prevođenjem i glumom.

Dana je svoj prvi roman napisala 2008. godine, pod nazivom ''Tragična sudbina Morica Tota'', a isti je preveden na nemački i engleski jezik. Pored toga, objavila je dve knjige priča za decu za Sloveniju, a ''Park Logovskoj'' posvetila je svom ocu Bori Todoroviću, koji se mnogo radovao njegovom objavljivanju.

- Sigurno je da je moja nekadašnja, mladalačka želja da budem glumica, pa tako i činjenica da sam u Londonu završila "studije drame" (smer koji je po mnogo čemu sličan našoj dramaturgiji), uticala na to da moji romani sadrže određene dramske karakteristike. Gluma svakako može biti od velike pomoći u građenju književnog dela, pogotovu kada su dijalozi u pitanju, jer se kroz taj mehanizam izgovaranja rečenica, odnosno replika, lako može izdvojiti autentično od lažnog, a čitaoca je, baš kao i publiku u pozorištu, jako teško prevariti - rekla je ranije Dana Todorović.

Pročitajte još:

RIJALITI ZADRUGA NA FESTIVALU U KANU: Svetski stručnjaci IMPRESIONIRANI vrhunskom scenografijom!

Roman "Park Logovskoj" je posvetila ocu, a tada je rekla:

- To je jedna od onih veoma ličnih posveta koju samo onaj kome je namenjena može u potpunosti da razume, a nastala je iz jednog, za mene, veoma posebnog trenutka bliskosti pre nego što nas je napustio. Bora je, inače, bio veoma zainteresovan za moju književnu karijeru i sa velikim nestrpljenjem je čekao na taj drugi roman. Često mi je, iz one najčistije roditeljske želje da mu dete bude uspešno, sugerisao:

Jao, samo da ti ovaj roman bude deblji od prvog... delovaće, nekako, impozantnije. I ubaci malo više dijaloga, narod to voli, biće lakše za čitanje..." Bora je bio izrazito duhovit i zabavan otac, i mogu samo da se nadam da je makar delić tog duha preneo i na mene.

Autor: Pink.rs

#Bora Todorović

#Dana Todorović

#Srđan Žika Todorović

'