AKTUELNO

Grad Beograd je preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu obezbedio veći broj ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, kojih će do kraja godine biti još 30, odnosno ukupno 450, najavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Stanisavljević je podsetila da je ova usluga uvedena 2014. godine i dodala da je od tada broj ličnih pratilaca uvećan gotovo 10 puta, budući da je na početku bilo 44, a sada 420 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju.

- To je jedna od najznačajnijih i najdirektnijih usluga podrške deci sa smetnjama u razvoju. Važno je istaći da je budžetom za narednu godinu predviđeno da u Beogradu bude ukupno 500 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju. Takođe, sledeće godine imaćemo preko 75 personalnih asistenata, a tu je i nova usluga - pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju, koja će po prvi put biti pružana u Beogradu. To je ono što možemo i što radimo. Servisi podrške i usluge socijalne zaštite, kao i činjenica da ovaj grad mora da bude dostupan i pristupačan osobama sa invaliditetom - izjavila je Stanisavljević gostujući u emisiji 24 časa na TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Danas na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Stanisavljević je istakla da se ovom temom moramo baviti tokom čitave godine.

- U proteklih pet godina Gradu Beograd je uradio mnogo toga po pitanju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom. Naravno, može mnogo bolje i to su planovi za naredni period. Jedna od najvažnijih stvari je budžet Sekretarijata za socijalnu zaštitu za narednu godinu, koji je uvećan za više 3 odsto, znači što skoro 130 miliona dinara. To konkretno znači da osobe sa invaliditetom mogu da očekuju još veću podršku - rekla je Stanisavljević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ivanka Jovanović, predsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom, rekla je da u Beogradu osobe sa invaliditetom imaju najveće šanse jer tu postoji najveći broj servisa i usluga.

- Beograd je sve pristupačniji grad i naravno da je mnogo lakše živeti u Beogradu nego u nekoj manje razvijenoj sredini - ocenila je Jovanović.

Jovanović je podsetila da je danas u Starom dvoru na konferenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom predstavljen „Bonton u svakodnevnoj komunikaciji sa osobama sa invaliditetom” koji je realizovan u okviru projekta „Grad jednakih mogućnosti”, a uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Važno je kako govorimo jer diskriminaciju možemo da činimo i indirektno. Naša ideja je bila da objavimo ovakav priručnik, gde smo referišući se na osobe sa različitim vrastama invaliditeta dali neke vrste osnovnih preporuka ili saveta kako komunicirati - kazala je Jovanović.

#Ivanka Jovanović

#Pomoć

#nataša stanisavljević

#osobe sa invaliditetom

'