AKTUELNO

U Beogradu će do kraja ove godine biti pokrenuta nova usluga socijalne zaštite, a u pitanju je pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju, najavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

- Trenutno pripremamo propis koji će urediti kako će se pružati ova usluga, a u saradnji sa gradskim centrom za socijalni rad ispitujemo potrebe korisnika usluga socijalne zastite za novom uslugom -  rekla je Stanisavljević.

Ona je u kafiću "Zvuci srca" u Beogradu, prvom kafiću u Srbiji gde su zaposleni mladi sa smetnjama u razvoju, podsetila da je 2014. godine u glavnom gradu uvedena usluga lični pratilac deteta, namenjena deci sa smetnjama u razvoju.

Tada je, precizirala je, bilo 40 ličnih pratilaca, a danas ih ima 420.

- Svake godine se povećava broj ličnih pratilaca, a očekujemo da ih do kraja godine bude još 30 - rekla je Stanisavljević. Podsetila je da je u Beogradu 2016. godine uvedena usluga personalni asistent za osobe sa invaliditetom.

- Postojala su razna, neispunjena obećanja ranijih godina da će se oni finansirati, ali nikada nisu bili finansirani. Mi imamo gradski budžet koji je odgovaran prema deci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom, razumemo njihove potrebe i zato iz godine u godinu, bez ijednog dana prestanka, finansiramo i jednu i drugu uslugu - istakla je Stanisavljević.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da je posao ličnih pratilaca i personalnih asistenata zahtevan i da to ne mogu svi da rade, te podsetio da Grad finansira i prevoz dece sa posebnim potrebama.

- Izmenama Statuta grada Beograda to je u potpunosti prešlo na Grad, a do sada su to radile gradske opštine. Svaka je radila za sebe pa je neko uzimao jedne, neko druge autobuse i onda smo doneli odluku da to bude u nadležnosti Grada kako bi to potpuno unificirali i kako bi se znalo kakvim autobusima se vrši prevoz - dodao je Vesić.

#nataša stanisavljević

'