AKTUELNO

Otkako su izmišljene anti-bebi pilule, mnogim ženama se promenio pogled na seksualnost, jer vođenje ljubavi više ne mora da rezultira trudnoćom. Zato nimalo ne čudi činjenica da su pilule mnogim pripadnicama nežnijeg pola prvi izbor u zaštiti od neželjenog začeća. Međutim, i dalje postoje brojni strahovi od unošenja hormona u organizam.

Kontraceptivne pilule danas predstavljaju jedan od najefikasnijih vidova zaštite od neželjene trudnoće, a tu su i brojna druga pozitivna dejstva koja ove tablete imaju na zdravlje žene. Međutim, tu su i brojne predrasude koje se „prenose s kolena na koleno“.

Sigurno ste kad-tad čuli tvrdnju da „te pilule sadrže ogromnu količinu muških hormona, pa podstiču intenzivan rast dlaka i maljavost“. Čuli ste i ženu koja nikada u životu ne bi pila anti-bebi pilule jer „goje i loše utiču na zdravlje jer je sve to hemija“. Tu je i tvrdnja da tablete mogu izazvati pobačaj. Spisak se nastavlja unedogled.

Upravo iz ovih razloga, dame se odlučuju za druge vidove zaštite, a nekada je i ginekolozima teško da ih ubede da promene mišljenje. Postavlja se pitanje da li je toliko veliki broj žena u zabludi? Ako jeste, šta je dovelo do ovakvih ubeđenja?

Foto: Pixabay.com

Dr Marija Miajlović, ginekolog iz Beograda, prvo je objasnila da je najvažnije pacijentu prepisati odgovarajuće tablete. Koje su odgovarajuće zavisi od osobe do osobe, što se određuje na osnovu detaljnog ginekološkog i ultrazvučnog pregleda, kolposkopije, PAPA citološkog testa i, naravno, nakon razgovora sa pacijentom, koji podrazumeva informisanje lekara o eventualnim alergijama na određene lekove, upotrebu drugih lekova i slično.

Foto: Privatna arhiva

- U slučaju da rezultati testova pokazuju da je žena zdrava, tablete se mogu koristiti i godinama, a njihova osnovna funkcija jeste da spreče ovulaciju. U slučaju da korisnica planira trudnoću, ovulacija se ponovo javlja već nakon dva ili tri ciklusa po prestanku primene kontracepcije – rekla je za Pink.rs dr Miajlović.

Ono što interesuje mnoge jeste koliko je ZA i koliko je PROTIV korišćenja pilula, odnosno koliko dobrog i koliko lošeg donosi njihova upotreba.

ZA:

Efikasnost antibebi pilula je prva i najvažnija stavka za žene koje žele da spreče neželjenu trudnoću, objasnila je dr Miajlović, a štiti u 99 odsto slučajeva ako se koristi prema savetu lekara.

- Kada je reč o proizvođaču, danas je izbor tableta ogroman i svake imaju više vrsta pilula. One omogućuju uživanje u seksualnom odnosu bez briga i bez ugrožavanja zdravlja – kaže ginekolog.

Ublažavanje menstrualnih tegoba i regulisanje menstrualnog ciklusa je često razlog zašto žene uopšte i počinju da piju antibebi pilule.

- Osim što su ciklusi kraći, a krvarenja manje obilna, svaka žena koja koristi pilule gotovo zna u dan i bez greške kada će dobiti menstruaciju. Naravno, moguće je da menstruacija započne malo ranije ili kasnije, što nije razlog za brigu, jer na to mogu uticati brojni faktori. Danas je jedan od najčešćih stres – objasnila je doktorka.

Foto: Pixabay.com

Tablete smanjuju probleme sa PMS-om, verovatnoću upale jajnika i jajovoda, mogućnost nastanka vanmaterične trudnoće, smanjuju verovatnoću pojave karcinoma, deluju povoljno na kvalitet kože, smanjuju nastanak akni i maljavost i ne utiču na povećanje telesne težine. Pilule koje su se koristile ranije sadržale su veliku količinu hormona, pa su izazivale gojenje, dok sa savremenim to nije slučaj.

- Upravo je ovo razlog zašto dame gaje predrasude prema pilulama za kontracepciju, ali treba da znaju da se savremene nikako ne mogu porediti sa onima koje su se koristile ranije – objasnila je dr Miajlović.

Kontraceptivne pilule ne mogu izazvati spontani pobačaj, te je ovo svakako zabluda, istakla je doktorka, objašnjavajući da se hormoni iz pilula ne zadržavaju zauvek u organizmu da bi mogli da prave probleme.

Šta kažu korisnici tableta?

- Imala sam neredovan ciklus, bolne i obilne menstruacije. Prvog i drugog dana ciklusa nisam mogla da funkcionišem. Nisam mogla da stojim, jer bi mi noge utrnule od bolova. Jednom prilikom sam, pretpostavjam od bolova, dobila i temperaturu. Doktorka mi je prepisala pilule za kontracepciju 2012. godine i od tada nemam apsolutno nikakvih problema. Ciklus traje kraće, redovan je, a menstruacije su manje obilne. Gotovo da ne osetim ništa. I svaki put kada se setim kako mi je bilo do pre pet godina, zahvalim onom ko je izmislio ove tablete. Pomislim ponekad da me možda očekuju neke zdravstvene posledice, posebno kada čujem mišljenja pojedinih žena iz okruženja, ali sam se dobro raspitala i zaključila da ne mogu da mi štete, naprotiv, a da su ta mišljenja samo zablude nedovoljno informisanih ljudi – rekla je Ivana V. za Pink.rs.

PROTIV:

Postoje nuspojave koje se javljaju prilikom prilagođavanja organizma na upotrebu antibebi pilula, a to su najčešće krvarenja između menstruacija, gubitak ili povećanje telesne težine, mučnina, povraćanje, osećaj napetosti u grudima.

Kako je istakla dr Miajlović, ono na šta lekari najčešće upozoravaju kada je reč upotreba kontraceptivnih tableta, jeste pojava tromboze (krvnih ugrušaka), te se ne preporučuju osobama koje pate od venske tromboze.

- Pilule se ne preporučuju ni pacijentkinjama koje imaju rizik za plućnu emboliju, hroniču šećernu bolest sa komplikacijama i strasnim pušačima koji puše više od pakle dnevno. Ne bi trebalo da ih koriste ni osobe koje pate od migrena ili visokog pritiska – objasnila je doktorka.

I za kraj, doktorka je istakla da se antibebi pilule mogu koristiti godinama, da je svakako jako važno redovno ići na preglede, ali i pratiti šta organizam poručuje.

Bitno je da se primeti svaka promena i svaka tegoba koja je gore navedena. U tom slučaju važno je obratiti se lekaru i testovima utvrditi o čemu je reč. Početnici treba da znaju da je nekada potrebno nekoliko meseci da se organizam navikne na unos hormona, ali da će eventualne tegobe prestati. Uzimanje tableta na svoju ruku se nikako ne sme, jer se to određuje individualno i upravo smo mi ginekolozi tu da odredimo i prepišemo vrstu – savetuje doktorka.

I. P.

#Kontracepcija

#Lek

#Trudnoća

'