AKTUELNO

Plan je da se posle rekonstrukcije pruga vozovi između Beograda i Zagreba saobraćaju brzinom 160 kilometara na sat, što bi putovanje skratilo sa 7,5 sati na nešto više od tri sata.

Memorandum o razumevanju u unapređenju železničkog saobraćaja, kojim je predviđena rekonstrukcija pruge Beograd-Zagreb potpisali su danas u Beogradu ministri saobraćaja Srbije i Hrvatske, Zorana Mihajlović i Oleg Butkovićem.

Pruga Beograd-Zagreb je duga 412 kilometara, a deo kroz Srbiju 116 kilometara. Planirana je rekonstrukcija oba koloseka na celoj deonici Golubinci-Šid, do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dela od Rume do Šida.

Mihajlović i Butković su rekli novinarima da su radne grupe koje treba da rade na projektnoj dokumentaciji za rekonstrukciju pruge spremne i da bi mogle da se sastanu već ovog meseca, a da će se ministri krajem maja sastati u Zagrebu.

Srbija bi u radove na deonici pruge na svojoj teritoriji trabalo da uloži 250 miliona evra, dok će Hrvatsku rekonstrukcija pruge na "Evropskom koridoru 10" koštati milijardu evra.

Foto: Tanjug

Butković je rekao da Hrvatska neće imati problem da obezbedi taj novac i da će konkurisati kod EU fondova koji pokrivaju čak i do 85 odsto troškova.

Ministarka Mihajlović je kazala da će se projekat raditi po fazama, a da je potrebno da obe strane zajedno izračunaju šta je nedostaje u projektno-tehničkoj dokumentaciji, da bi mogle da utvrde kako da zajedno konkurišu kod EU.

Ona je rekla da je za projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju pruge potrebno osam do 10 miliona evra.

Butković je potvrdio da Hrvatska ima "spremne papire" za dve deonice pruge i da je za 2019. za te namene osigurano 500 miliona evra, te se tada može očekivati početak radova na deonici u Hrvatskoj.

On je ocenio da je rekonstrukcija pruge "jedan od najbitnijih projekata u regionu jer Koridor 10 povezuje ne samo Srbiju i Hrvatsku već i zemlje od zapada ka istoku".

Ministarka Mihajlović je rekla da je pruga "investicija za budućnost, za sve ono što želimo da uradimo".

Butković je kazao da su danas razgovarali i o tri mosta koja povezuju dve zemlje, a u su lošem stanju, dok je Mihajlović dodala da bi u aprilu trebalo da potpišu sporazum o održavanju mostova.

Pročitajte još: VELIKA POTRAŽNJA ZA POSETAMA SRBIJI: Uvodi se još jedna avio linija između Beograda i Teherana

Razgovarali su i o graničnim prelazima, te će, kako je najavila Mihajlović, već ovog meseca početi radovi na prelazu Batrovci-Kuzmin, uz inostrani kredit.

Ona je istakla da Srbija kasni s tim jer je godinu i po dana imala probleme sa projektantima.

Na sastanku je bila i ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je rekla da za Srbiju i Hrvatsku postoji više izvora finansiranja i da Srbija kao kandidat za članstvo u EU ima mogućnost da tražinovac za projekte važne za region.

#Beograd

#Pruga

#Rekonstrukcija

#Zagreb

#Zorana Mihajlović

'