AKTUELNO

Vetar je duvao brzinom do 160 kilometara na sat.

Letovi su pomereni, putevi zatvoreni, a u mnogim domaćinstvima na Novom Zelandu nestalo je struje usled veoma snažnih vetrova, kiša i snega u oluji koja je zahvatila tu državu.

Foto: Tanjug

Snažan vetar sa juga koji je duvao brzinom do 160 kilometara na čas, potresao je prestonicu Velington krećući se severno ka Oklandu, najvećem gradu na Novom Zelandu, prenosi Rojters.

Više od 10.000 domaćinstava na severu Novog Zelanda pogođeno je nestankom struje, nekoliko auto-puteva je zatvoreno i trajektima koji putuju između severnih i južnih ostrva je zabranjeno kretanje zbog visokih talasa, izveštavaju domaći mediji.

Pročitajte još: Nerešena granična pitanja ključni izazov za Balkan

- Južni vetrovi koji nanose štetu duvaće do večeras, pre nego što postepeno oslabe sutra ujutru - rekao je meteorolog Tom Adams na sajtu Meteorološke službe Novog Zeland.

Foto: Tanjug

Kako navodi agencija, upozorenja o ozbiljnim vremenskim nepogodama izdata su ranije danas, a mediji su izvestili da su motoristi zaglavljeni na jednom auto-putu na severu i da im je neophodno spasavanje.

Novi Zeland je prošlog meseca pretrpeo ozbiljne vremenske nepogode sa ciklonom u aprilu u kom je poginula jedna osoba i usled kog su vlasti organizovale evakuaciju primorskih područja i zatvaranje škola.

#Nevreme

#Novi Zeland

#Put

'