AKTUELNO

Svi kuvaju jaja na vodi, ali ovaj trik može da poboljša njihov ukus.

Jaja su zapravo najbolja kada se kuvaju – na pari.

Sve što vam je potrebno je šerpa koji ima nastavak za kuvanje na pari i malo vode.

U šerpu sipajte malo vode, a zatim preko nastavka za kuvanje na pari rasporedite jaja i prokuvajte vodu.

Ultra vruća para će zagrejati jaje na isti način kao proključala voda ili vruć tiganj.

Jedina razlika je u tome što je kuvanje na pari nežnije – belance će biti mekše, a žumance kremastije.

Za tvrdo kuvano jaje, kuvajte jaje na pari 10 do 12 minuta.

Ovako pripremljeno jaje odlično je za pravljenje salata, ili ga jednostavno posolite, dodajte prstohvat mlevenog bibera i uživajte.

S druge strane, za meko kuvano jaje – i za savršeno kuvan belanac i žumance, kuvajte jaje oko 6 i po minuta, pa ga odmah ohladite hladnom vodom.

I za kraj još jedan kulinarski trik – kako da znate je li jaje sveže? Jednostavno ga potopite u posudu s vodom.

Ako potone, onda je sveže, a ako ispliva, to znači da više nije za upotrebu.

Autor: Aleksandra Aras