Iako je mnogima omiljeno, zbog pilećeg mesa najčešće dolazi do trovanja.
Meso, pileće posebno, spada u najviše upotrebljavane namirnice i kako bi mogli da uživamo u njegovom ukusu i korisnim sastojcima, ono mora da bude sveže. Postoje znakovi koji pokazuju da meso nije sveže i da je počelo da se kvari.
Stručnjaci savetuju da prvo pogledate datum proizvodnje, rok trajanja i zemlju iz koje meso dolazi,a nakon toga sledi provera na osnovu izgleda mesa: njegove boja, čvrstoće i mirisa.
Boja mesa
Ako je boja mesa koje ste kupili drugačija, tamna ili sivkasta, ono najverovatnije nije sveže. Dobra piletina će se najbolje prepoznati po kosti na bataku, koja mora da bude potpuno bela.
Miris
Sveže meso najčešće ima slab miris. Ako vam se čini da piletina miriše na kiselo, trule ili užeglo, najverovatnije je već pokvarena.
Površina mesa
Ako niste u prilici da pomirišete meso jer je zapakovano u prodavnici postoji način da otkrijete da li je sveže. Pipnite ga prstom, ako je sveže ne sme da ostane udubljenje. Takođe je važno da obratite pažnju da li na površini mesa ima sluzi jer to ukazuje da su se već stvorile bakterije.