AKTUELNO

Teške saobraćajne nesreće su, nažalost, učestala pojava na putevima. Gotovo da nema dana da se ne dogodi tragedija na putu, a svedoci smo da do udesa dolazi usred brojnih faktora, a najčešće neprilagođene brzine, koja dovodi do kobnih posledica.

Kao veliko upozorenje svima na putu stoji podatak da se tokom jula i avgusta u Srbiji se dogodi oko 100 saobraćajnih nesreća, u kojima dnevno prosečno poginu bar dve osobe, a 65 njih bude povređeno. Najviše stradaju mladi od 15 do 30 godina!

S obzirom na to da već duži niz godina, baš u ovim mesecima strada najviše osoba, a veliki broj udesa dogodi se zbog pospanosti vozača. Agencija za bezbednost saobraćaja je sprovodila akciju "Vozi odmoran".

Povećanje broja nesreća i broja nastradalih vezan je za, kako se navodi, i veći obim saobraćaja, posebno tranzitnog, ali i visoke temperature, kao i prisustva umora kod vozača. Najviše poginulih i povređenih tokom leta, pokazuju analize Agencije za bezbednost saobraćaja, ima nedeljom:

- Čak trećina (33 odsto) smrtno stradalih leti gine upravo vikendom, jer u tim danima uglavnom dolazi do smene turista. Posebno su opasne deonice duž Koridora 10, na Ibarskoj magistrali i magistralnom putu koji, preko Čačka i Užica, vodi za Prijepolje i dalje, prema Crnoj Gori.

Po starosnim kategorijama, najviše stradaju mladi od 15 do 30 godina, zatim osobe između 31 i 45 godina, ali i deca.

- Mladi najviše ginu kao putnici u automobilima, ali ih je sve više i na motociklima. Poslednjih nekoliko godina deca više stradaju kao putnici u automobilu, nego kao pešaci i biciklisti, zbog čega je važno korišćenje dečjih sedišta i sigurnosnih pojaseva - navode u Agenciji.

Foto: RINA

Najčešći uzroci saobraćajki i dalje su neprilagođena brzina, gubitak kontrole nad vozilom i vožnja pod dejstvom alkohola. Međitim, veliki fator rizika je, upozoravaju stručnjaci, i umor.

- Tokom perioda od tri godine (2020-2022), u saobraćajnim nezgodama u kojima je umor vozača imao uticaj, zabeleženo je 46 smrtno stradalih, 183 teško povređenih, 612 sa lakim telesnim povredama - upozoravaju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Tokom letnjih meseci povećava se i udeo poginulih koji nemaju prebivalište u Srbiji. Čak svaki deseti poginuli je strani državljanin, a među njima najviše je iz Češke, Nemačke, Slovačke, Austrije i Švajcarske.

Evropski savez transportnih radnika (ETF) sproveo je nedavno istraživanje u kom je učestvovalo oko 2.800 profesionalnih vozača koji saobraćaju po Evropi. Anketom su prikupljeni odgovori iz 26 zemalja EU, kao i iz Norveške i Velike Britanije. Rezultati pokazuju da oko dve trećine profesionalnih vozača redovno oseća umor tokom vožnje (66 odsto anketiranih vozača autobusa i 60 odsto vozača kamiona).

- Skoro trećina je priznala da je zaspala u vožnji bar jednom u prethodnoj godini, međutim, oni se plaše da prijave takve incidente zbog mogućeg gubitka posla - navodi se u ovom alarmantnom istraživanju.

Vozači su takođe prijavili da moraju da rade u neprijatnim uslovima koji doprinose umoru - toplota, hladnoća, buka i mehaničke vibracije u vozilu, ali i loša vidljivost, loši putevi i saobraćaj velike gustine.

Pešacima i biciklistima savetujemo da prilikom kretanja, pogotovu u jutarnjim i večernjim satima, nose svetliju i uočljiviju odeću, budu adekvatno osvetljeni, oprezni i poštuju saobraćajne propise.

Mopedistima i motociklistima savetujemo da se adekvatno pripreme za putovanja, koriste zaštitnu opremu i ne ulaze u rizične situacije - rekao je za "Novosti" v. d. direktora Agencije Branko Stamatović.

Autor: