AKTUELNO

U Crnoj Gori je na delu društvena kriza koja ne poznaje granice između država i koja je, upravo iz tog razloga, jako opasna. Da bi se stvorila crnogorska nacija, potrebno je raskrstiti sa prošlošću i negirati postojanje druge nacije. Na ovaj način isforsiralo bi se stvaranje crnogorskog identiteta, kažu sagovornici "Pravca".

Tradicija sukoba između svetovnih i duhovnih vlasti postoji kod nas, i seže duboko u srednji vek u različitim kontekstima, izjavio je istoričar Dejan Ristić, govoreći o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori.

- Ovo čemu danas svedočimo jeste još jedna etapa, koja je, iz realnog sagledavanja stvari, bila potpuno nepotrebna. Ovo je veštački izazvana kriza, sa ciljem da se zaokruži konstruisanje crnogorskog identiteta – ocenjuje Ristić. 

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je nesporno pravo svakog ljudskog bića da sebe definiše na način na koji želi, međutim, ukoliko neko pokuša da formira naciju na negaciji postojeće nacije, na pervertovanom odnosu prema autohtonoj naciji koja je tu državu stvorila, onda to, kako kaže, ne može da izađe na dobro.

- Taj negativni odnos prema istorijskoj naciji se ogleda kroz sprovođenje mera državne politike, a koja je kulminirala krajem prošle godine usvajanjem zakona o slobodi veroispovesti i položaju tradicionalnih verskih zajednica. Ovo je poslednji ekser u kovčegu raspada Jugoslavije i formiranja još jedne nacije na post-jugoslovenskom prostoru – kaže istoričar. 

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je od proglašenja nezavisnosti ostalo da se stvori “sadržaj”, pa se krenulo od jezika, od eliminacije institucionalnog prisustva Srba na teritoriji suverene, nezavisne Crne Gore, pa sve do eliminacije SPC koja tu postoji od 1219. godine. 

Ovo je, ocenjuje, društvena kriza, a kriza ove vrste preliva se i preko državnih granica. Stoga su jako opasne. Dodaje i da je ovakav zakon duboko antiustavan i suprotan brojnim međunarodnim konvencijama.  

Istoričar Srđan Graovac kaže da je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović sam rekao da je njegov zadatak da zaokruži proces stvaranja crnogorske nacije, što neće biti gotovo dokle god Crna Gora ne dobije svoju crkvu, jer je SPC u CG “čuvar infrastructure velike Srbije”.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je stravična konstrukcija! Pogotovo ako se uzme u obzir da je Mitropolija crnogorsko-primorska stvarala Crnu Goru. Ova činjenica se zanemaruje i zaboravlja. Moderna Crna Gora stvarala se iz crkve, a poglavari te države bile su vladike, ne predsednici, kraljevi, vladari… - objašnjava Graovac.

Pozadina svega je, kaže, proterivanje SPC iz CG. 

#Dejan Ristić

#Srđan Graovac

'