AKTUELNO

Izolacija svim ljudima koji su dosad ušli u Srbiju, a koja im je određena na 14 dana, jer nisu imali pi-si-ar test od sutra se prekida.

Ovo je rekla prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade za borbu protiv koronavirusa. 

Prema njenim rečima, nema još nikakvih promena u postupanju u Srbiji kada je koronavirus u pitanju, iako je epidemiološka situacija povoljna i bez obzira na to što je Krizni štab preporučio da svim putnicima koji ulaze u Srbiju, od sutra nije potreban negativan pi-si-ar test, kao dokaz da su zdravi.

Oni koji su dosad ušli u zemlju, a u izolaciji su 14 dana od momenta ulsaka, prekidaju je.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

- U Srbiji neće sve biti prepušteno slučaju. I dalje je na snazi aktivan epidemiološki nadzor nad svim osobama koje ispunjavaju indikacije slučaja infekcije virusom. To praktično znači da će i dalje svi, koji dobiju simptome infekcije, biti testirani. Ukoliko su rezultati analiza pozitivni, oni će se smeštati u zdarvstvene ustanove i to u zavisnosti od težine kliničke slike. Ukoliko nemaju simptome ili su oni blagi, takve osobe odlaziće na lečenje u privremene kovid centre. A, ako im je teža klinička slika onda u kovid bolnice - kaže za Kurir dr Kisić Tepavčević i dodaje da kućna izolacija za takve osobe, kao varijanta još ne dolazi u obzir!

Istovremeno, kako je objasnila, generalni zaključak je da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna i da se nastavlja trend pada učestalosti virusa u svim regionima.

#izolacija

#koronavirus

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević

'