AKTUELNO

Građani koji dolaze u Srbiju iz inostranstva moraju imati negativan PCR test na koronu, ne stariji od 72 sata, a oni koji ga nemaju moraće da provedu 14 dana u kućnoj izolaciji, odlučeno je danas na sednici Kriznog štaba.

- Za decu starosti do 12 godina test neće biti potreban - rekao je za Tanjug član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i dodao da će strani državljani koji nemaju urađen test i koji moraju da idu u izolaciju morati da dostave gde odsedaju, odnosno adresu na kojoj će boraviti.

Ova mera biće na snazi do 31. maja, a nakon toga u zavisnosti od epidemiološke situacije proceniće se da li će se mera ublažavati.

- Od procene epidemiološke situacije zavisi da li će se mera ublažavati posle 31. maja - kazao je Tiodorović.

Ova odluka donesena je na današnjem sastanku kriznog štaba koji se bavi suzbijanjem epidemije korona virusa u Srbiji.

Krizni štab je odlučio da negativan test na virus bude uslov za ulazak u zemlju, odnosno slobodno kretanje. Ako osoba koja se vraća u zemlju nema urađen test, moraće odmah da bude usmerena na kućnu izolaciju 14 dana, kada bi trebalo da bude i testirana na koronu.

Što se tiče stranaca koji dolaze u Srbiju, proces za ulazak u našu zemlju biće nešto komplikovaniji.

Oni će, naime, najpre morati da se obrate posebnoj komisiji pod nadzorom Vlade, Komisiju čine predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva saobraćaja, Ministarstva zdravlja i Ministarstva spoljnih poslova.

Nakon što im komisija odobri ulazak u Srbiju, i oni će morati da pokažu negativan test na virus ne stariji od tri dana, ili da budu u dvonedeljnoj izolaciji.

Deca do 12 godina neće morati da rade test. To se odnosi na svu decu, ne samo na naše državljane.

Traži se rešenje za test

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da se traži rešenje koje bi relaksiralo i olakšalo mogućnost ulaska u Srbiju sa testovima iz referentnih ustanova koji bi omogućili ljudima da uđu u zemlju i da ne idu u samoizolaciju.

Podsetio je da nijedna zemlja u toku pandemije koronavirusa, pa tako ni Srbija, ne može samostalno da donosi odluku o otvaranju granica. "Svaka odluka koja se donese mora biti usaglašena sa susednim zemljama preko čijih granica se prelazi", rekao je Odalović.

Granice Srbije zatvorene su od 15. marta, kada je i uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa. U zemlju su mogli da uđu državljani Srbije koji se vraćali iz inostranstva, kao i diplomate i strani državljani sa boravišnom dozvolom.

#koronavirus

<
'