AKTUELNO

Policijski čas je uveden višom silom, a ne voljom Aleksandra Vučića i lekara, donet je pod pritiskom epidemije i ona je ta koja diktira policijski čas i zabranu kretanja, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink marketinški stručnjak Nebojša Krstić.

Krstić je, komentarišući stavove opozicije po pitanju mera koje je država uvodila u borbi sa epidemijom koronavirusa, kao i predloga dela opozicije da izbori budu na jesen, rekao da bi to moglo jedino da se desi tako što će vanredno stanje da se produži tokom leta.

“Sa druge strane isti ti opozicionari traže da se prekine sa policijskim časom i sa zabranom kretanja. Šta to znači? Da bi imali vanredne mere samo na papiru, koje se ne bi bavile zaštitom građana od infekcije, već njihovim ciljevima. Ne može tako. Policijski čas je donet višom silom, a ne voljom Aleksandra Vučića i lekara, donet je pod pritiskom epidemije i ona je ta koja diktira policijski čas i zabranu kretanja”, rekao je Krstić.

Kako kaže, upravo mu zbog toga nisu jasni ljudi koji lupaju šerpe protestvujući protiv zabrane kretanja, jer mu, dodaje, nije jasno protiv koga protestvuju.

“Protiv virusa? On je potpuno tolerantan na šerpe”, rekao je Krstić i ističe da mu zaista nije jasno šta žele, kao i da mu nisu jasni ni mediji koji to podržavaju.

Krstić ističe da mere nisu donete da bi neko sedeo kod kuće, već da bi pomogli da se smanji infekcija i smrtnost od iste.

“Razmislite kakav benefit imaju od toga političari koji vas pozivaju da rizikujete svoje zdravlje”, rekao je Krstić.

Krstić podseća da su oni pre ove epidemije govorili kako neće na izbore, kao da neće ni u Skupštinu, što je jasna poruka da neće da se bave politikom na način na koji se bave stranke i političari u demoktratskim društvima.

“Došla je epidemija i sada su pohrlili da se bave politikom. I to vrše spin i kažu da nije kriv virus nego Vučić koji eto tako voli da maltretira narod. Postoji grupa građana, a to su oni koji najbolje žive u Srbiji, kojima je dosadilo da sede u kućama”, rekao je Krstić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ne biraju načine da vređaju i unize Srbiju na svaki mogući način, a uz sve to, dodaje, imamo i desetinu medija koji taj model ponašanja prenose kao poželjan, i to u sled epidemije.

“Društvo bi trebalo da spreči da se zloupotrebom politike i medijskog angažovanja dovodi u opasnost zdravlje I životi građana”, rekao je Krstić.

Marko Matić iz Antidota, kaže da je pokušao da se priseti vanrednih situacija u vreme kada je Boris Tadić bio na vlasti, kako bi uporedio, objašnjava, kako je država reagovala tada, a kako sata.

“S tim što su opasnosti sa kojima se država tada suočavala i ove sa kojima se sada suočava, neuporedive”, rekao je Matić.

Kako kaže, 2005. godine imali smo poplavu u selu Jaša Tomić, kada je vlada Borisa Tadića tražila pomoć Ujedinjenih nacija.

“Bili smo svedoci finansijske krize 2008. i 2009. godine, i kako je tadašnja vlast reagovala? Prvo smo imali veliki skok evra za dva meseca, kao i veliki odliv kapitala iz države. Imali smo mere države koje su se svodile na subvencionisanje potrošačkih i robnih profita”, rekao je Matić.

On ističe da današnja vlast pomaže i zaposlene kao i one koji ne rade, a građani, dodaje, dobijaju bespovratnu pomoć.

Foto: TV Pink Printscreen

“2009. godine imali smo pandemiju gripa H1N1, kada je država nabavila neispravne vakcine, država biva oštećena i posao se daje Miškovićevoj Jugohemiji. Danas imamo to da država obezbeđuje sirovine, kao i proizvodne linije za proizvodnju maski, hlorokina, kvasca, testova. Država obezbeđuje da se to proizvodi u Srbiji, nema posrednika, nema poslova za domaće tajkune i nekakve ljude koji vladaju iz senke”, rekao je Matić.

Kako kaže, u njihovo vreme bilo je puno neverovatnih stvari, puno improvizacija od strane države, kao i, dodaje Matić velika neorganiziovanost koja je išla u korist pojedincima i tajkunima.

“Danas je država stabilna i šalje jasnu poruku. Kao prvo načinom na koji upravlja ovom krizom, zatim načinom na koji pokušava da sanira, a uspeće sigurno, ekonomske posledice ove krize. A sa druge strane danas imamo i neozbiljnu i neodgovornu opoziciju koja koristi svaku priliku da politički profitira ne prezajući čak ni od toga da ugrozi zdravlje i živote ljudi”, rekao je Matić.

Kako kaže, vidimo sa kim imamo posla, što mogu jasno da vide i građani Srbije. 

#Marko Matić

#Nebojša Krstić

<
'