AKTUELNO

Ekipa TV Pink je proverila kakva je sutuacija u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu gde je svakog dana smešteno blizu 400 pacijenata.

U kakvom su oni stanju i kako sve izgleda iza zatvorenih vrata, koja možete proći, ako niste zaraženi uz opsežne mere proverio je naš novinar.

Foto: TV Pink Printscreen

Posle prolaska rampe Beogradskog sajma ispred hale 1 mogu može se videti ograda i naoružani vojnici, a pre ulaska je obavezna dezinfekcija obuće.

Beogradski sajam se trenutno vodi kao privremena vojna bolnica, u kojoj je trenutno smešteno oko 380 lakših pacijenata, a vodič je našoj ekipi bio medicinski koordinator Veljko Milić.

-Beogradski sajam je u stvari nadzorni centar, gde se nalaze lakši oboleli pacijenti, mešu kojima su i oni koji nemaju nikakvih simptoma ali je ustanovljeno da su Kovid pozitivni - ispričao je Milić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Kamioni prskaju prilaze oko Sajma, tri puta dnevno se dezinfikuju.

Foto: TV Pink Printscreen

O pacijentima u ovom improvizovanoj bolnici u svakom momentu brinu dvoje lekara i sedam medicinskih tehničara, a tu je i dvoje psihologa sa kojima mogu da razgovaraju i putem video poziva.

Po ulasku na Sajam obavlja se dezinfekcija ruku i odmah se uviđa da se briga o svakom pacijentu.

Jede se bezgluteinska hrana, specifične su potrebe i ovo je hrana koja je prilagođena individualno za svakog pacijenta.

Pre ulaska u glavni deo nalaze se prostorije za odmor osoblja.

U tzv. zelenoj zoni najbitnije je uzeti zaštitnu opremu, koja se sastoji od kombinezona sa kapuljačom, partikularne maske kao i kaljača, dva para rukavica, zaštitnog vizira i kape za kosu.

Kako je rekao jedan od lekara, u žutoj zoni može još da se popravi oprema, jer nakon ulaska u crvenu zonu nema nameštanja opreme.

Kapacitet hale 1 je više od 700 mesta, a bolesnici su u dva nivoa podeljeni - na one sa i na one bez drugih oboljenja.

Pošto se radi o lakše obolelima, njima su na raspolaganju i stolovi za stoni tenis, bilijar, TV sala, biblioteka...

Foto: TV Pink Printscreen

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu najstariji pacijent ima 76, a najmlađi samo tri godine i on je tu smešten sa roditeljima.

Veliki otpust ide nakon testiranja koje se obavlja petkom, subotom i nedeljom. Pozitivne osobe čekaju 14 dana do prvog testiranja, pa onda ako su negativni nakon 24 ili 48 časova ponavlja se testiranje i onda ako su ponovo negativni idu kući gde treba još 14 dana da su u izolaciji.

Na Sajmu se nalaze dvoje lekara i sedam medicinskih sestara ili tehničara.

Svakog dana obolelima je na raspolaganju i dvoje psihologa sa kojim mogu da pričaju i putem interneta.

Po polasku sa Sajma naša ekipa je primetila i kinesku delegaciju koja je došla u obilazak.

#Bolnica

#sajam

<
'