AKTUELNO

"Ne žalim se, jako sam zahvalan, najviše respiratoru."

Dejvid Lat urednik i osnivač sajta "Above the Law" koji pruža pravne usluge za "The Washington Post" napisao je autorski tekst o danima provedenim u bolnici na respiratoru nakon što je pozitivno testiran na korona virus.

"Respirator je postao nacionalna fascinacija i kontroverza. Medicinski uređaj koji služi kao pomoć za disanje pacijenatima dobio je svetsku popularnost zbog pandemije korona virusa. Mnogi pacijenti sa teškim respiratornim simptomima će umreti ukoliko ne budu na respiratoru.

Proveo sam šest dana na respiratoru u teškom stanju na intezivnoj nezi u Njujorku. Ne bih danas bio ovde da nije bilo njega.

Primljen sam u bolnicu 16. marta. Imao sam simptome slične gripu - temperatura, jeza, bolovi i umor. Najveći problem je bilo disanje jer patim od astme.

Proveo sam nekoliko dana u bolnici u stabilnom stanju. Ali, 20. marta uveče situacija se pogoršala. Proveo sam šest dana u snu nakon intubacije i ničega se ne sećam.

Lekari su me posle toga pustili da dišem sam. Uz povremenu pomoć i dodavanje kisoenika mogao sam da dišem sam.

Pošto me je spasao respirator, moramo da se postaramo da ga svaki pacijent kojem je potreban dobije jer će jedino tako preživeti. Mi srećnici koji smo skinuti sa respiratora više nikad nećemo biti isti. Mnogi pacijenti nakon toga pate od psihičkih i emotivnih problema, kognitivnog deficita, depresije i posttraumatskog stresa.

Skoro nedelju dana na respiratoru je uništilo moje glasne žice, pa mi glas puca. Lekari su mi rekli da su optimisti i da se nadaju da oštećenje glasica nije trajno.

Ne žalim se, jako sam zahvalan, najviše respiratoru.

#Dejvid Lat

#koronavirus

<
'