AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je zbog pandemije koronavirusa stanje velike katastrofe u Vajomingu, pa je sada svih 50 saveznih američkih država u tom statusu.

Prema rečima portparola Bele kuće Džuda Dira, to je prvi put u istoriji da je stanje velike katastrofe na snazi u svih 50 država u isto vreme, prenosi Foks njuz. 

Donošenje te mere od predsednika je tražio guverner Vajominga Mark Gordon, iako u toj državi do sada neije zabeležen nijedan slučaj zaraze. 

-Iako Vajoming nije dospeo u tešku situaciju u kojoj se nalaze pojedine države, ova mera će nam povoći da se pripremimo i mobilišemo resurse za trenutak kada nam budu potrebni - reka je Gordon.

Foto: Tanjug AP/Patrick Semansky

Proglašenjem stanja velike katastrofe saveznim državama i lokalnim vladama,kao i pojedinim neprofitnim organizacijama, na raspolaganje se stavljaju savezna sredstva. 

Vladama saveznih država omogućava se i koordinacija sa saveznim službama za hitne situacije. SAD su preuzele prvo mesto po broju smrtnih slučajeva od korona virusa u svetu, sa više od 20.000 žrtava. Broj zaraženih u toj zemlji premašio je pola miliona.

#Donald Tramp

#SAD

#stanje katastrofe

<
'