AKTUELNO

Beogradski parlament usvojio je rebalans budžeta. Biće rasporedjeni prihodi koji se naplaćuju od dobiti gradskih preduzeća, kao i neutrošena sredstva.

Skupština grada Beograda usvojila je  rebalans budžeta, koji predviđa preraspodelu prihoda koji se naplaćuju od dobiti gradskih preduzeća i neutrošenih sredstava.

Ubuduće će obim budžeta opština zavisti od veličine teritorije, broja stanovnika, razuđenosti, kao i od toga da li je opština samo centralna ili ima i prigradske delove.

Gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević  ocenjuje da je tehnički rebalans rezultat dobrog poslovanja javnih preduzeća, koja su uplatom dela dobiti u budžet, kreirala više sredstava kako bi se pokrili dugovi iz ranijih godina.

"Reč je o 1,518 milijardi dinara. Sekretarijatu za socijalnu zaštsitu biće uplaćeno 1,077 milijardi, Sekretarijatu za energetiku 41 milion i Sekretarijatu za saobraćaj 400 miliona dinara", precizirao je Milosavljević.

Predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević  rekao je da se sredstva opštinskih budzeta neće koristiti za politikantstvo i kupovinu glasova, već je cilj da se svim građanima omogući da žive dostojno 21. veka.

"A ne da se na nekim opštinama menjanju žardinjere po šest puta godišnje, dok deca na drugim opštinama gaze po blatu do škole, nemaju vodu ni kanalizaciju. To je razlika između nas i vas, mi želimo da rasporedimo novac pošteno i da svako dobije svoj deo dostojanstva", rekao je Nikodijević.

Nikodijevićevo izlaganje šef odbornika SNS Aleksandar Jovičić ocenio je kao impresivno, navodeći da je on objektivan, jer je bio deo gradske vlasti i u prethodnom i u ovom sazivu.

Prema Jovičićevim rečima, za vreme vlasti DS budžet je bio "kao da kozama date da vam čuvaju kupus".

"Zašto nekome smetaju kriterijumi? Država je rekla da moraju postojati kriterijumi kada se opštinama dodeljuju budžeti, a to pre nismo imali, već su se sredstva dodeljivala na osnovu toga koje bolji sa gradonačenikom", rekao je Jovičić.

On je naveo i da je nezaposlenost 2008. bila 14 odsto, a 2012. godine 25 odsto, dok je ona danas 18 odsto.

Jovičić je rekao i da će stopa nezaposlenosti do 2018. biti ispod deset odsto.

Usvojena je i Odluka o izmeni i dopuni odluke o finansiranju programa projekata i aktivnosti korisnika sredtsva budžeta Grada u 2016. i 2017. godini, kojom se omogućava da Sekretarijat za socijalnu zaštitu nastavi sa prižanje usluge ličnog pratioca deteta.

Kako bi se i tokom 2016. godine nastavilo sa pružanjem te usluge, Sekretarijat za socijalnu zaštitu je planirao 82 milona dinara za realizaciju ove usluge od 1. januara do 31. avgusta 2016. godine.

Nikodijević: Prvi put grad vraća dugove preduzećima

Grad Beograd prvi put počinje da vraća dugove svojim preduzećima, jer vodi odgovornu politiku na realnim osnovama, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

On je novinarima rekao da usvojeni rebalans podrazumeva da sredstva koja su u budžet grada uplatila javna preduzeća kao dobit i sredstva koja nisu utrošena u ovoj godini, budu raspoređena na “stvari koje su u ovom trenutku najurgentnije”.

“Mi danas vraćamo pare našim javim preduzećima za sve one vrste socijalnih usluga koje smo davali određenim kategorijama stanovništva, a za koji nije postojao realan novac u proteklih pet godina”, objasnio je Nikodijević.

On je istakao da grad vodi realnu politiku, odnosno onoliko sredstva koliko ima u budžetu, toliko se troši.

“Nećemo davati lažna obećanja, nećemo se zaduživati i nećemo jesti sopstvenu materiju naših preduzeća zarad jeftinih političkih poena i dodvoravanja građanima”, ukazao je predsednik Skupštine grada.

Nikodijević je istakao da 1,5 milijardi dinara nisu uzete od investicija, već su uštede ostvarene zbog smanjenja troškova.

“Mi ovim nismo zaustavili investicije, upravo suprotno i videćete sledeće sedmice kad budemo usvajali budžet koliko više novca se predviđa za investicije i koliko smo više novca dali opštinama za kapitalne investicije, puteve, kanalizaciju…”, istakao je Nikodijević.

Trebalo je dve godine za konsolidaciju javnih preduzeća, da ona počnu da ostvaruju dobit i sada se iz te dobiti vraćaju dugovi, dodao je on.

Upitan kako komentariše kritike opozicije o neutrošenih pet milijardi dinara, Nikodijević je uzvratio kontrapitanjem da li postoji papir u kome to piše.

“Neko može da tvrdi da je danas subota ili da je video marsovce. Ja stvarno na besmislice ne mogu da odgovaram. Suština je da je sve transparentno, zapisano i dostupno javnosti”, rekao je Nikodijević.

On je ponovio da nema veze sa istinom da je 1,5 milijarda uzeta od investicija.

Upitan zbog čega se i dalje u nekim javnim preduzećima postavljaju vršioci dužnosti direktora, poput “Hipodroma Beograd”, Nikodijević je rekao da je važnije da preduzeća dobro posluju od toga imaju li direktora ili vršioca dužnosti direktora.

“'Hipodrom Beograd' danas ne pravi gubitke, radi dobro i važno je kako neko preduzeće funkcioniše, a ne da li ima direktora ili vršioca dužnosti direktora”, rekao je Nikodijević.

Hotel “Kempinski” gradiće se u Bloku 11

Hotel visoke kategorije iz lanca "Kempinski", sa dve kule visoke spratnosti kao deo stambenog i poslovnog kompleksa, trebalo bi da bude izgrađen u Bloku 11 u Zemunu, previđeno je Planom detaljne regulacije koji je usvojila Skupština grada.

Plan detaljne regulacije Bloka 11, obuhvata područje gde se nalazi nekadašnji hotel "Jugoslavija", prostor između Bulevara Nikole Tesle, Keja oslobođenja i ulica Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara u Zemunu.

Prostor gde će biti izgrađen hotel visoke kategorije iz lanca "Kempinski", sa dve kule visoke spratnosti kao deo stambenog i poslovnog kompleksa, nalazi se van zone centra Zemuna i Novog Beograda, u okviru urbanističke celine poznate kao "Prvobitni Novi Beograd".

Kada je izgrađen 1960. godine hotel "Jugoslavija" je bio najveći i najmoderniji u tadašnjoj SFRJ, sa 1.500 prostorija, dva restorana i pratećim sadržajima.

Postojeći objekat hotela biće potpuno renoviran i modernizovan, s dozvoljenom spratnošću do osam spratova, odnosno 36 metara.

Severna kula, maksimalne spratnosti P+33, odnosno 140 metara visine, u produžetku Goce Delčeve, namenjena je za poslovne i komercijalne sadržaje, a Južna kula, iste spratnosti u produžetku Aleksinačkih rudara, predviđena je za stanovanje visokog standarda.

Planom je predviđeno očuvanje i oplemenjivanje svih zelenih površina, kao i izgradnja dodatne treće pešačke i biciklističke staze.

Odbornici su usvojili i planove detaljne regulacije za deo industrijske celine "21. maj" u Rakovici i pijace u naselju Medaković.

Usvojene su i odluke o izradi planova detaljne regulacije za kompleks Novog groblja na Zvezdari i za komercijalnu zonu između saobraćajnice T-6 i ulica Cara Dušana i Banatske u Zemunu.

Izvor: Tanjug

'