AKTUELNO

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o predloženom rebalansu budžeta za 2024. godinu, koji ima za cilj raspodelu viška prihoda prikupljenog kroz državne prihode. Stefan Krkobabić, šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije - Solidarnost i pravda (PUPS), najavio je da će njegova partija podržati rebalans, ocenivši ga kao najbolji do sada.

Prema rečima Krkobabića, činjenica da Srbija ima 6 odsto veće prihode nego što je planirano ukazuje na dobro osmišljenu ekonomsku politiku Vlade Republike Srbije.

- Upravo ovoj budžet, rebalans budžeta, nije posledica toga, kako bi rekao naš narod, da mi presipamo i šupljeg u prazno, već je dobro pripremljene i dobro osmišljene ekonomske politike, koju u narednom periodu namerava da sprovodi Vlada Republike Srbije. Kada smo birali vladu Republike Srbije, setiće se i predsednik Vlade Vučević, upravo smo pričali da svaka naša ekonomska politika mora da ima političko utemeljenje – podsetio je Krkobabić.

Krkobabić je naglasio da rebalans budžeta nije posledica neefikasne raspodele resursa, već rezultat odgovorne ekonomske politike koja omogućava stabilan rast. PUPS je podržao Vladu na čelu sa premijerom Vučevićem jer smatraju da su politička stabilnost i snažna politička podrška ključne za uspeh ekonomskih reformi.

- Imamo veće prihode nego što je planirano, i to je egzaktna stvar - istakao je Krkobabić i dodao:

- Za nas i građane Srbije najbitnija stabilnost. I to moram da istaknem i podvučem.

Posebnu pažnju posvetio je ulaganjima u poljoprivredu, naglasivši da će izdvajanje za ovaj sektor iznositi 20 milijardi dinara, što je 7,3 odsto ukupnog budžeta.

- Naravno da uvek može više, ali i ova cifra u trenutnim ekonomskim uslovima predstavlja izvanredan rezultat - dodao je Krkobabić.

Krkobabić je takođe pohvalio nastavak infrastrukturnih projekata, poput brze pruge Novi Sad-Subotica, brze saobraćajnice Šabac-Loznica i Fruškogorskog koridora. Prema njegovim rečima, do 2027. godine Srbija će imati 955 kilometara novoizgrađenih puteva, što će značajno doprineti daljem ekonomskom razvoju zemlje.

- Ono što je bitno za većinu građana Srbije koji nas prate danas je upravo nastavak infrastrukturnih proekata. I tu moramo da pohvalimo i zalaganje, i energiju ministra Vesića, a zajedno pod pokroviteljstvom predsednika Vučića i predsednika Vlade Vučevića, koji su i u ovom mandatu prepoznali da je to nešto što je najbitnije za građane Republike Srbije – rekao je Krkobabić.

Kada je reč o socijalnoj politici, Krkobabić je najavio povećanje penzija od 11 odsto u decembru, čime će švajcarska formula osigurati da penzije prate rast plata.

- Stopa nezaposlenosti od 8,2 odsto najniža je u istoriji Srbije, i to je direktna posledica rada i truda svih građana - rekao je on.Zaključio je isticanjem ciljeva za 2027. godinu – prosečna plata od 1.400 evra i penzija od 650 evra, ocenjujući to kao realan pokazatelj da Srbija ide napred, uz napomenu da će uspeh biti direktno proporcionalan naporima koje budu ulagali građani i država.

- Dali je to nešto oko čega sada mi ovde treba da skačemo i da se radujemo? Ne, ali je realan pokazatelj da ova zemlja ide napred i da samo onoliko koliko budemo radili, imaćemo i uspeha i prospiriteta – istakao je Krkobabić.