AKTUELNO

Visoki zvaničnici dve Koreje sastaće se u ponedeljak u cilju pripreme narednog samita lidera Južne i Severne Koreje, Mun Džae Ina i Kim Džong Una, saopštio je danas Seul.

Saopštenje južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje dolazi usred pokušaja Vašingtona i Pjongjanga da realizuju dogovor o nuklearnom razoružanju Severne Koreje, postignut na samitu Kima i predsednika SAD Donalda Trampa u Singapuru 12. juna.

Pjongjang u poslednje vreme sve češće poziva na formalno okončanje Korejskog rata, vođenog od 1950. do 1953. godine, a neki analitičari veruju da iza toga stoji želja Severne Koreje da svih 28.500 američkih vojnika konačno napusti Južnu Koreju.

Neimenovani zvaničnik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje kazao je da će na sastanku u ponedeljak biti reči o načinima za sprovođenje sporazuma o smanjenju tenzija, postignutih na ranijem samitu Kima i Muna.

Deo tih sporazuma je i održavanje još jednog samita lidera dve Koreje, na jesen u Pjongjangu.

Sastanak u ponedeljak biće održan u pograničnom selu Panmundžom, u zgradi pod kontrolom Severne Koreje, a za sada nije poznato koji zvaničnici će na njemu učestvovati.

#Ban Ki-mun

#Južna Koreja

#Kim Džong Un

#Severna Koreja

'