AKTUELNO

Današnji sastanak lidera dve Koreje, Kim Džong-una i Mun Džae-ina, kao i Deklaracija iz Panmundžoma koju su potpisali, pokazuje da je put ka miru moguć uprkos svemu, navela je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

- To pokazuje da su dijalog i diplomatija naša najjača sredstva da stvorimo mirna rešenja za najteže probleme, kao i da ona mogu biti benefit za region i čitav svet - navodi se u saopštenju obljavljenom na sajtu Mogerinijeve.

EU je spremna da odgovori na poziv dvojice lidera međunarodnoj zajednici da pruži punu podršku denuklearizaciji poluostrva, navela je ona, dodajući da puna denuklearizacija na koju se obavezala DNRK mora uključiti njene nuklearne i raketne programe i mora biti potpuna, proverljiva i nepovratna.

- Mi sada očekujemo sa nestrpljenjem planirani samit predsednika SAD i lidera DNRK, i dalje pozitivne ishode koji mogu proisteći iz toga. EU kao i uvek stoji na strani mira, na strani denuklearizacije i prosperitetne budućnosti za sve Korejce - navodi se u saopstenju.

#Federika Mogerini

'