AKTUELNO

Rast kineskog izvoza povećan je u julu i pokazuje da američke carine za sada nemaju veliki uticaj jer je u SAD izvezeno 13,3 odsto robe više nego u istom periodu prošle godine.

Ukupan izvoz je porastao za 12,2 odsto na 215,5 milijardi dolara, dok je uvoz povećan za 27,3 odsto, na 187,5 milijardi dolara.

Peking je upozorio da se izvoznici suočavaju sa "povećanom nestabilnošću" nakon što je Vašington uveo carine od 25 odsto na kinesku robu u vrednosti od 34 milijarde dolara.

Ta mera uvedena je kao odgovor na žalbe američkih kompanija da kineska vlada krade tehnologije ili ih prisiljava da tehnologiju predaju. Kina je odgovorila povećanjem carina na američku robu.

Američka vlada je juče objavila da će nastaviti po planu s uvođenjem carina na dodatnih 16 milijardi dolara uvoza iz Kine, a zaprećeno je carinama na 200 milijardi dolara kineske robe. Peking je najavio spremnost da uzvrati carinama na 60 milijardi dolara uvoza iz SAD.

Kina, međutim, ima sve manje prostora za uvođenje carina zbog velikog suficita u trgovini sa SAD.

Prošle godine Kina je iz SAD uvezla robu u vrednosti od 130 milijardi dolara. To ostavlja oko 20 milijardi za kaznene carine, kada se oduzmu već uvedene ili zaprećene carine na 110 milijardi dolara uvoza iz SAD.

Peking je, za sada bez uspeha, pojačao napore da na svoju stranu privoli Nemačku i Francusku. Berlin i Pariz kritikuju američku taktiku ali se slažu sa američkim žalbama o kineskoj industrijskoj politici i tržišnim ograničenjima.

#Amerika

#Ekonomija

#Kina

#Rast

'