AKTUELNO

Srpska odbrambena industrija beleži iz godine u godinu rast izvoza, a prošle godine izvoz naoružanja i vojne opreme porastao je za 13,9 odsto.

Najveći kupci oružja iz Srbije su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, SAD.

V.d.pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da je protekle godine izdato dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme u vrednosti od 897 miliona dolara i da je to dobar pokazatelj.

Najviše izvozimo streljačko naoružanje, streljačku municiju, sve vrste artiljerijske municije, minobacačke mine, raketnu artiljerijsku municiju, minobacače.

Takođe, povećava se i izvoz visoko sofisticiranih sistema kao što su haubice 105 i 155, samohodni sistemi za upravljanje vatrom i elektronika, ističe Miloradović.

- Trend rasta izvoza odbrambene industrije Srbije, odnosno deset fabrika u većinski državnom vlasništvu, koje kontroliše Ministarstvo odbrane nastavljen je i u 2018. godini kada je izvoz tih fabrika porastao za 13, 9 odsto, u odnosu na 2017., a u odnosu na 2016. godinu čak 45 odsto - rekao je Miloradović.

On ističe da se najviše izvozi na tržišta, gde ujedno izvoze i najsofisticiranije industrije sveta, odnosno da je najveći broj dozvola izdat za UAE, Saudijsku Arabiju, SAD.

Takođe veliki iznos dozvola izdat je i za tržište EU, Bugarsku, Rumuniju, Belgiju, Kipar, Nemačku.

Miloradović kaže i da su budžeti za opremanje u regionu prošle godine porasli 2,26 puta u odnosu na prethodnu godinu.

- Nova strategija NATO pakta je da se znacajno povećaju izdaci za odbranu do dva odsto BDP-a, pre svega da se povećaju izdaci za osavremenjivanje vojske. S tim u vezi, trend povećanja izadataka za opremanje naoružanja i vojne opreme u regionu je intenzivan. Neke zemlje su povećale budžete za opremanje i do pet puta - istakao je Miloradović.

On je dodao da se Srbija trudi da prati taj trend i da je budžet za opremanje i za naoružanje vojne opreme takođe značajno porastao.

- Postoji vrlo razvijena industrijska saradnja, što se tiče uvoza, uvozimo podsisteme, sirovine i repromaterijal iz zemalja okruženja, regiona, zapadno-evropskih zemalja, ali i istočnih - rekao je pomoćnik ministra.

Inače, dostignuća srpske odbrambene industrije biće predstavljena i na Devetom po redu Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" koji će se od 25. do 28. juna održati na Beogradskom sajmu. Miloradović kaže da se očekuje rekordan broju posetilaca, ali i izlagača, kako domaćih, tako i stranih.

#Vojska

'