AKTUELNO

Premijer Makedonije Zoran Zaev zatražio je danas opštu podršku za promenu imena države u’Republika Ilindenska Makedonija’ o kojem je, kao o obostrano prihvatljivom rešenju, razgovarao sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom.

Nakon sastanka sa predstavnicima državno-političkog vrha Makedonije, Zaev je rekao da je to rešenje istorijska šansa za rešavanje dvoipodecenijskog spora sa Grčkom oko imena Makedonije.

- Doneo sam odluku. Republika Ilindenska Makedonija je moguć kompromis. Verujem u ovo rešenje. Spreman sam da vodim i vodiću napred. Makedonac sam i stojim iza ovog rešenja. Sledite me i hajde svi zajedno da podržimo rešenje koje će nas voditi napred. Ovo je istorijska šansa, treba da je iskoristimo - rekao je Zaev.

Kako je istakao, tim predlogom se jačaju temelji makedonske države i ojačava makedonski identitet.

- Ilinden je naša svetla budućnost, makedonski Ilinden je garancija i za multietničku Makedoniju - naveo je Zaev.

Prema njegovim rečima, makedonska strana će mogućim dogovorom dobiti finalnu potvrdu makedonskog jezika, garanciju za identitet i za međunarodne kodove koji će ostati MK i MKD. Novo složeno ime napisano na engleskom je "Republic of Ilinden Macedonia", a na albanskom "Republika Ilinditase e Macedonis".

Zaev je rekao da će Makedonija mogućim sporazumom prihvatiti da novo složeno ime bude za opštu upotrebu, a da će se za unutrašnju upoterebu sprovoditi u fazama i najavio referendum po tom pitanju, dodajući da je grčka strana to prihvatila.

Predsednik najveće opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je rekao da je ta partija pri stavu da neće podržati promenu Ustava i ustavnog imena Republika Makedonija.

- Ceo proces se odvijao tajno, ugrožavani su nacionalni interesi države. Cilj je jasan: ulazak u NATO i EU, ali trajektorija je rizična - rekao je Mickoski i dodao da će predlog rešenja biti predstavljen pred organima partije koji će o tome odlučivati.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je, nakon sastanka koji je održan u Klubu poslanika, rekao da će svoj stav dati kad dobije napismeno predlog opcije za rešenje spora sa Grčkom koji je izneo Zaev.

Ivanov nije želeo da iznese ličan stav o tome da li je predlog "Repubiuka Ilindenska Makedonija" dostojanstven, ali je dodao da pregovori sa Grčkom moraju da se vode u okviru UN.

Na višesatnom sastanku, na kojem je premijer Zaev informisao o poslednjoj fazi pregovora sa Grčkom, pored Ivanova i Mickoskog, bili su i lider najveće albanske partije DUI Ali Ahmeti, predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi, ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, ministarka odbrane Radmila Šekerinska, vicepemijer za evropska pitanja Bujar Osmani.

#Ime

#Makedonija

#Zoran Zaev

'