AKTUELNO

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da Makedonija ne dobija nikakvu konkretnu podršku SAD u borbi protiv ruske propagande.

- SAD nas načelno podržavaju - rekao je Zaev za agenciju MIA odgovarajući na pitanje da li Makedonija prima američku pomoć u borbi protiv ruskih sajber napada na društvenim mrežama tokom navodne kampanje za bojkotovanje referenduma.

On je rekao da Rusija javno ističe da se protivi članstvu Makedonije u NATO i da je to njeno legitimno pravo, ali da za Makedoniju nema druge alternative sem članstva u NATO i EU. Zaev je dodao i da Makedonija želi da unapređuje prijateljske odnose sa Rusijom.

- Možda ima nekih aktivnosti na društvenim mrežama. Ali ne mogu da kažem da postoji neprijateljstvo prema Makedoniji - rekao je Zaev.

Za suzbijanje lažnih vesti Makedonija, kako kaže, koristi domaća sredstva - novinarska udruženja i asocijacije za etičke standarade u novinarstvu, a vlada sektorom za javne odnose podržava te napore tako što objavljuje tačne vesti.

Lažnih vesti ima svuda, ne samo u Makedoniji i to je globalni trend, ocenio je Zaev i dodao da postoje alatke za maksimalno širenje lažnih vesti koje koriste pojedinci i grupe, "verovatno van Makedonije".

- Nemamo dokaze da se ovo plaća u zemlji. To dolazi od spoljnih aktera, ali građani su dovoljno mudri da uvide razliku između istinitih i lažnih vesti. Pokušavamo da se borimo protiv dezinformacija da bi tačne i proverene informacije mogle do dospeju do građana kako bi mogli da donesu pravu odluku za referendum i proces koji će uslediti - rekao je Zaev.

#Makedonija

#Rusija

#Zoran Zaev

'