AKTUELNO

Ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba izjavila je danas u Beogradu da su odnosi dve zemlje na dobrom nivou, da Kanada veoma podržava težnje Srbije ka članstvu u EU i ohrabruje je da nastavi s demokratskim reformama.

- Odnosi dve zemlje su na dobrom nivou, ali naravno uvek možemo više i bolje. Kanada veoma podržava težnje Srbije ka članstvu u EU. Činimo sve što možemo da podržimo te težnje i mislimo da je ostvaren napredak ka tom važnom cilju koji doprinosi miru i stabilnosti u regionu - rekla je Čaba agenciji Beta u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP) gde je organizovan razgovor s njom.

Čaba je navela da Kanada ohrabruje Srbiju da nastavi s reformama koje se tiču vladavine prava i dodala da su osnovne vrednosti koje njena zemlja promoviše poštovanje ljudskih prava, uključujući prava žena i devojčica, zatim demokratija, poštovanje različitosti i načelo inkluzije.

Dodala je da Kanada vodi feminističku spoljnu politiku, da je ponovo aktivna na međunarodnoj areni, gde kroz multilateralne institucije nastoji da predstavi te vrednosti na najbolji način.

Čaba je kazala da njena zemlja na različite načine pruža podršku Srbiji po pitanju vladavine prava, prava LGBT populacije i rodne ravnopravnosti.

- Na sastancima s različitim zvaničnicima srpske vlade dajem sve od sebe da promovišem poštovanje različitosti i inkluzivnosti koje su veoma važne u Kanadi. Pri ambasadi imamo mali fond za projekte koji koristimo da podržimo lokalne organizacije civilnog društva, a do sada smo pomagali organizacijama koje promovišu različite aspekte ljudskih prava, uključujući rodna prava i prava LGBT populacije - rekla je kanadska ambasadorka.

Kanada je veoma angažovana, dodala je, na razvoju trgovinskih odnosa sa Srbijom i povećanju investicija, ocenivši da postoji "veoma solidna baza" u toj oblasti i da se njena zemlja trudi da pronađe načine za povećanje trgovinskog angažmana.

Pred razgovor s ambasadorkom Čabom, istraživačica BCBP Katarina Đokić rekla je agenciji Beta da se njena organizacija trudi da organizuje raspravu o tome kuda bi Srbija trebalo da ide, s kim bi trebalo da sarađuje i na koji način, pošto je trenutno u toku izrada strateških dokumenata - strategije nacionalne bezbednosti i strategije odbrane Srbije, kojima se "odlučuje o spoljnopolitičkoj i bezbednosnoj orijentaciji Srbije".

- Čini se da se važne odluke donose u kancelarijama najviših političkih zvaničnika i da se o tome ne razgovara na ozbiljan način. Želimo da podstaknemo ozbiljnu debatu koja bi uključila veliki broj domaćih i međunarodnih stručnjaka, kako bismo došli do što boljih odluka koje su zasnovane na činjenicama a ne na predrasudama ili određenim pogrešnim slikama stvarnosti - navela je Đokić.

Pročitajte još: Ankara: Evropska unija nije pravedna niti objektivna prema Turskoj

#Kanada

#Srbija

'