AKTUELNO

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž objavio je na Tviteru da je obrisao svoj Fejsbuk nalog, rekavši da je osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg "megalomanijak" koji svoje korsnike naziva glupacima.

- Upravo sam obrisao svoj Fejsbuk nalog. Zapravo ga nikada nisam ni imao. Prijatelji ne ubacuju svoje prijatelje u ogromnu bazu obaveštajnih podataka, koju kontroliše megalomanijak koji naziva skoje korisnike 'glupacima' - napisao je Asanž na Tviteru, a u prilogu je ostavio fotografiju internet prepiske Zakerberga i neimenovanog prijatelja.

U razgovoru sa tim prijateljem Zakerberg kaže da može da mu obezbedi više od 4.000 mejlova, fotografija i adresa bilo koje osobe sa Harvarda, ukoliko mu ikada bude zatrebalo.

Na prijateljevo pitanje kako je uspeo da nabavi sve to, Zakerberg mu je odgovorio da su mu to ljudi jednostavno dostavili.

- Nemam pojma zašto. Oni mi 'veruju'. Glupaci - napisao je Zakerberg u prepisci koja datira iz 2004. godine.

Maja 2010. godine u tadašnjem "Silikon eli insajderu" (danas "Biznis insajder") Zakerberg priznaje da je do prepiske zaista došlo, naglasivši, međutim, da je odrastao i da se promenio.

Kompanija Fejsbuk izgubila je više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, odnosno vrednosti ove društvene mreže zbog skandala o curenju korisničkih podataka u koji je umešana kompanija "Kembridž analitika".

Svetski mediji su izvestili tokom protekle sedmice da su podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka bez njihovog znanja i odobrenja poslati kompaniji "Kembridž Analitika" koja ima politički centar za podatke i koja je radila na izbornoj kampanji predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

Fejsbuk je optužen za upad u podatke korisnika, što ta mreža negira. Zakerberg se za sada nije oglasio po tom pitanju, uprkos pozivu koji su mu uputili parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

#Džulijan Asanž

#Fejsbuk

'