AKTUELNO

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora.

Na snimku hapšenja vidi se kako Asanža izvlače iz ambasade, a primetni su i osmesi nekih od policajaca tokom hapšenja ispred ambasade.

Osnivača Vikiliksa nekoliko pripadnika britanske policije uhvatilo je za ruke i izvelo iz ambasade. Na rukama su mu lisice, dok on sve vreme drži knjigu.

Na snimku se vidi da su Asanža na silu izvukli iz ekvadorske ambasade, kao i da on pruža otpor. Nakon toga su ga bukvalno ubacili u policijski kombi.

Naime, nakon što je vlada Ekvadora ukinula azil osnivaču Vikiliksa, britanska policija je ušla u ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsila Asanža.

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je da je njegova zemlja ukinula azil Asanžu nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije.

Foto: Printscreen Twitter/RT UK

Podsetimo, Asanž se u ekvadorskoj ambasadi nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio sa njihovim optužbama za obelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata. Asanž će se u veoma kratkom roku pojaviti u vestminterskom sudu, navela je britanska policija.

Neki Asanža doživljavaju kao heroja jer je, kako smatraju, raskrinkao vlade povodom zloupotrebe ovlašćenja i smatraju ga za borca za slobodu govora. Za druge je on pobunjenik koji je ugrozio bezbednost SAD.

#Džulijan Asanž

#Hapšenje

'